У Хмельницькому оголосили безстрокову літературну акцію: україномовні книги збирають для військових та переселенців

 

Спортивно-культурний центр «Плоскирів» уже п’ять місяців поспіль організовує акції   для облаштування бібліотеки у  військовому шпиталі, де на лікуванні і реабілітації перебувають наші поранені бійці. Головна умова : всі книги – українською мовою і в гарному стані.  Приносять  літературу і містяни, і представники  різних підприємств та закладів. Лише за липень і на початок серпня зібрали  майже 300 книг. Нещодавно   СКЦ  відвідали  представники Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Хмельницькій області. Прочитавши інформацію, що тут на постійній основі   збирають книги  для військових, вирішили також долучитися до цієї акції. Відтак  принесли понад три десятки нових, цікавих  книг, переважно художніх та на історичну тематику.

«Ми щомісяця, починаючи з березня, відвозимо книги нашим  військовим, що перебувають у шпиталі,  –  розповіла  організаторка культурного дозвілля  СКЦ «Плоскирів» Ольга Шевцова.  –  І постійно звертаємося до хмельничан поповнювати бібліотеку, бо хлопці, які перебуваютьна лікуванні і реабілітації, із задоволенням читають,  люблять книги, а в медзакладі немає  відповідної бібліотеки. Обмежень за літературним жанрами немає. Єдина умова – всі книги повинні бути українською мовою і в гарному стані».

Варто зазначити, що й усі міські бібліотеки та заклади культури нашого міста ще з 2014 року допомагали поповнювати фонди медичних закладів, де  лікуються  бійці,  а також надсилали і передавали волонтерами   книги для бібліотек ,   шкіл та дитсадків на сході країни, де такої літератури бракувало. За цей час на схід помандрувало тисячі українськомовних книг. Слово також зброя, і це знають наші вороги,  тому з такою люттю російські загарбники нині знищують українські книги, українські  бібліотеки  на окупованих територіях. Але українізація  –   процес невідворотний, і вона  йде від серця кожного українця, який усвідомлює  виховну і націєтворчу  роль української книги. Саме тому  актуальною у Хмельницькому стала й акція для збору книг для переселенців, особливо дітей. СКЦ «Плоскирів»  уже передав   нашим вимушеним переселенцям сотні книг та дитячу літературу: все це принесли сюди наші хмельничани.

Книги мандрують  скрізь, бо українське слово нині особливо актуальне, воно надихає і допомагає усвідомлювати нашу національну сутність, піднімає наш  дух, гартує волю. «Військова  частина національної гвардії України, відділення Хмельницької міської лікарні, обласний шпиталь  підрозділ Хмельницької ТРО, що перебуває  в  зоні бойових дій – саме туди потрапили зібрані  бібліотекарями  книги. Це і безсмертний «Кобзар» Тараса Шевченка,  і книги Мирослава Дочинця, Ігоря Байдака «Байдактар», книги Ольги Саліпи, Макса Кідрука, Остапа Дроздова,  Андрія Скрябіна, Дена Брауна – все те, що полюбляє читати сучасна молодь. У кожну подаровану воїнам книгу  вставляється   закладка з логотипом бібліотеки і   написом «Книги для  наших героїв»,  –   повідомила пресслужба Хмельницької міської ради.

 

Тож якщо Ви маєте книги українською мовою і в гарному стані, приносьте їх у заклади СКЦ «Плоскирів»: в приміщення Басейну (вул. Зарічанська, 11 Ж) з 8.00 по 20.00, з понеділка по п’ятницю та з 8.00 до 19.00 – у вихідні та в Спортивно-культурний центр «Плоскирів» (вул. Шухевича, 90) з 9.00 до 18.00, з понеділка по п’ятницю. Детальна інформація за номером телефону: (067) 381-44-38. Літературна акція – безстрокова.

Тетяна Руса.

Back to top button