У Хмельницькому оголосили про виділення чергового траншу грошової допомоги військовим частинам та теробороні

На черговому засіданні  члени  виконавчого комітету Хмельницької  міськради внесли зміни  до програми заходів нацспротиву, зокрема члени виконкому погодили рішення щодо виділення коштів  на закупівлю літньої форми, в тому числі  й  вузяття для одного з батальйонів  тероборони. Для іншого батальйону  прийняли рішення про виділення  250 тисяч гривень на  ремонт техніки, яка знаходиться в місці їхнього розташування.

«На заходи по теробороні ми виділили  майже 1,4 мільйона гривень – це також черговий транш, бо загалом на всі заходи тероборони, на всі підрозділи , на добровольчі формування , на забезпечення різноманітні в нас вже  на сьогодні понад 9 мільйонів гривень передбачено», –  зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Своїм рішенням виконком підтримав пропозицію  щодо надання допомоги й  військовим частинам, які базуються на території міста, виділивши їм  майже  1 мільйон гривень. Загалом цього року нащим військовим частинам  з бюджету міста вже виділено  12, 5 мільйона гривень.

Нагадаємо, тероборона  в Україні  була створена ще у 2014 році. Тоді 32 батальйони   були задіяні  в Донбасі під час  військових операцій в районі Іловайська, Дебальцевого і не тільки. Потім їх реформували, створивши на їхній базі  мотопіхотні батальйони  та нові бригади.  Усі вони були передані до ЗСУ і  з 2018 року підпорядковувалися  Сухопутним військам. Загалом дієвих загонів тероборони, які б виконували функції на місцях, практично не було.

Знову  про тероборону  на інформаційному просторі заговорили після того, як виникла загроза повномасштабного вторгнення  росії. Тоді ВР прийняла  закон про основи національного спротиву і з’явився новий рід сил – Сили територіальної оборони. Законом передбачено, що бригади сил тероборони , в разі необхідності, можуть залучати до виконання завдань не тільки у себе в області, а й в інших регіонах. Відтак за досить короткий час, практично в авральному порядку незадовго до початку повномасштабного вторгнення,  у кожному місті почали формувати   такий рід сил. Втім насильно до цих формувань ніхто нікого не заганяв.  Це були вмотивовані люди, які записувалися до тероборони добровільно, а в перші дні війни  утворилися черги  з охочих вступити до тероборони. 27 лютого Хмельницький батальйон тероборони був повністю сформований  і приступив до виконання завдань.

Євген Ковтун

 

Back to top button