У Хмельницькому переселенці опановують нові спеціальності

З першого дня війни Хмельницький щодня приймає понад 1000 переселенців. За цей час в місті щонайменше на добу зупинялося майже 150 тисяч людей. Отримуючи допомогу та підтримку, вони продовжували свій шлях на захід. В межах Хмельницької міської територіальної громади залишилось понад 30 тисяч переселенців. Сьогодні їхні діти вже зараховані до загальноосвітніх закладів і навчаються онлайн разом з хмельницькими школярами. Збільшується кількість людей, які хочуть знайти роботу в Хмельницькому, і в цьому їм допомагають у   штабі для переселеців міськради. Водночас, українці, які  переїхали в Хмельницький внаслідок  вторгнення росії, можуть в місті здобути нову професію. Зокрема, на базі Хмельницького професійного ліцею розпочалося безкоштовне навчання швачок. Впродовж двох місяців фахівці закладу навчатимуть учасників курсів основам професії. Після цього перейдуть до практичних занять, які відбуватимуться у швейних цехах підприємств легкої промисловості. Після повного завершення курсової підготовки випускники отримають свідоцтво державного зразка та можливість працевлаштуватися. Наразі цією можливістю вже скористалися десятки переселенок.

«Частина цих жінок вже не мають куди повернутися, втратили роботу, тому виявили бажання отримати нові навички. Почали безкоштовні курси саме з цього профілю, бо маємо надію, що після навчання працевлаштуються, адже Хмельницький має багато швейних підприємств», – розповів директор ліцею Григорій Станіслав.

Окрім груп, де здобувають професію швачки, в навчальному закладі найближчим часом буде сформована група з вимушених переселенців, які зможуть отримати кваліфікації кухаря та зварювальника.

 Ольга Сєргєєва

Back to top button