У Хмельницькому перезапустили автобусний маршрут, який сполучатиме два густонаселені мікрорайони міста

На прохання хмельничан в місті відновили маршрут №19 Ракове-Озерна. Поки що його обслуговуватиме три великогабаритні автобуси, які  їздитимуть з інтервалом  у 20 хвилин. Якщо маршрут приживеться і користуватиметься попитом у хмельничан,  тобто себе  окуповуватиме, то кількість транспорту на ньому збільшать. Відповідно й скоротиться інтервал руху. Зараз, аби пасажирам не доводилося довго чекати на автобус, вони можуть ознайомитися з його графіком або завантажити мобільний додаток «Дозор» і виходити на зупинку чітко за вказаним часом.

Водії нового-старого маршруту кажуть, в перші дні пасажирів було не багато, оскільки про відновлення маршруту мало хто знав. Проте люди задоволені.

«Звісно, автобусом їхати зручніше і комфортніше ніж маршруткою, особливо з моїм зростом,  – каже  Володимир Івах, який мешкає в мікрорайоні Ракове. – І сидіти зручно, бо простору між сидіннями достатньо і стояти зручніше ніж у маршрутці. Підлога на зупинці опускається, а це великий плюс  і для жінок з дитячими візочками, і  маломобільних пасажирів. Дуже задоволені»

У Хмельницькій  міськради кажуть, незабаром  побільшає великогабаритних автобусів й на інших маршрутах. Зокрема великим і середньогабаратним транспортом підкріплять маршрут «вул. Північна-Ракове», який зараз обслуговує вісім нових автобусів.  А  в перспективі з 200 маршруток, які курсують містом, планують залишити 80. Їхні маршрути пролягатимуть здебільшого вузькими вулицями, де важко проїхати великим автобусом.

«Постійно робимо акцент на перехід громадського транспорту на великогабаритний. Результати вже досить суттєві, особливо якщо зважати на теперішні умови.  На маршрути 21, 22 приватний перевізник придбав 14 великогабаритних автобусів. На маршрутах № 29, 49  замінили 24 транспортні засоби малої місткості на 12 комфортних автобусів. Ще один перевізник придбав три великогабаритні автобуси, які працюють на маршруті № 19. Крім цього, КП «Електротранс» отримало у подарунок і закупило 9 автобусів середньої пасажиромісткості, вони вже працюють на маршрутах міста № 4, 5, 20 та № 35. Ще 16 вживаних великогабаритних автобусів  працюють на маршрутах № 3 та № 8. Зараз плануємо замість «маршруток» запустити автобуси (8 одиниць) на маршрути 28 і 32. Розробляємо і кілька варіантів нових маршрутів з великогабаритним транспортом», –  написав на своїй сторінці  у фейсбук міський голова Олександр Симчишин.

Відтак Хмельницький робить ставку на суттєві зміни в системі громадського  транспорту, але   це  не буде обмежуватися лише заміною маршруток автобусами та закупівлею нових тролейбусів. Це передбачає  зручні маршрути, зупинки, розклади, графіки, оплата.  Тобто, це  ціла інфраструктура, яка задля комфорту пасажирів   розбудовується і вдосконалюється.

Ольга Сєргєєва

Back to top button