У Хмельницькому подружжя переселенців створює дитячі аудіоказки з макулатури

Виявляється,  мультфільми можна створювати навіть з макулатури та побутових відходів. Щоправда, не в прямому значенні, а переносному, щоб отримати необхідні кошти.  Цю акцію  й ініціював хмельничанин Олег Ровінець, який  протягом двох років допомагає розвивати ютуб-канал  переселенцям з Лисичанська. Суть акції: кожен містянин  може здати макулатуру, а вторговані гроші підуть на створення патріотичних аудіо- та відеоказок. Чотири роки тому подружжя переселенців з Лисичанська, які перебрались мешкати у Хмельницький ще на по початку російсько-української війни у 2014 році, заснували розвиваючий ютуб-канал «Хмаринка» для дітей, де створюють українськомовний контент.

Наші діти змалку вчаться користуватися гаджетами. Ще не вміють як слід говорити, а вже не випускають смартфони із рук. Вони жваво перемикають канали та грають у розважальні ігри. Батьки у таких випадках часто не знають, як відволікти малечу від дисплею. А про те, що цей час у смартфоні можна провести з користю, навіть не замислюються. Як дитині цікаво й зрозуміло розповісти про космос? Як пояснити, чому змінюються пори року? Як намалювати з нею собаку? На ці питання малеча може знайти відповіді у відео, які створюють Сергій та Олена Тученки. Це подружжя з Луганщини чотири роки тому заснувало україномовний Youtube-канал для дітей. Ця робота потребує грошей, то ж постійно доводиться шукає донатів. Зараз команда планує створити добірку патріотичних аудіоказок та мультфільм на патріотичну тематику.

«Це буде аудіоказка приблизно на 100 хвилин. І ми вже домовилися з виконавцями. Це приблизно обходиться в 15 тисяч гривень,  –  розповів  Олег Ровінець.  –  Ми просимо в людей макулатуру і плівку для пакування. Тобто, те, що вони мали викинути в сміття, ми просимо їх подарувати нам. Відповідно, ми все це збираємо і далі ми його реалізуємо. І на вторговані кошти ми плануємо допрацювати аудіоказку».

Місцеві жителі відгукнулися в організації пунктів приймання макулатури. Всього по місту їх три. Один з них на  Володимирській, 92 в офісі адвокатів. Люди не відмовляють у допомозі, бо справа важлива. Більшість  тих, що відгукнулися, дізнались про акцію із постів у  Фейсбуку.

Хмельничан зворушила  патріотична ідея родина Тученків  з Лисичанська, що на Луганщині.  «Цей регіон завжди відчував брак  українського контенту. Коли Тученки починали створювати канал «Хмаринка», було дуже мало україномовного продукту. Особливо для дітей. Батьки  не хотіли, щоб їхній син дивився мультфільми російською мовою.Оскільки альтернативи не було, вирішили робити їх самостійно»,  –  розповів Олег Ровінець, який став  волонтером проєкту. Каже, долучився до розвитку каналу, коли почув у мережі заклик Сергія Притули до розвитку україномовного Youtube. Хмельничанин сконтактував з подружжям з Лисичанська й запропонував свою допомогу.

Перший розвиваючий мультфільм про цифри Сергій Тученко змонтував для свого сина. Опублікував на новому каналі  “Хмаринка”. Зараз на ньому є понад сотня корисних мультиків та майже 30 тисяч підписників.

Нині подружжя хоче створити мультфільм, хоча раніше ні Сергій, ні Олена до мультиплікації жодного стосунку не мали. Коли вирішили створювати мультфільми, їм все доводилося опановувати самотужки. Олена писала сценарії, а Сергій займався монтажем. Згодом до процесу залучили сина Максима. Більшість відео на каналі озвучив саме він.

З часом вони стали популярними. Кількість переглядів зростала, мультики почали показувати в дитячих садочках, а Тученки отримували все більше позитивних відгуків. Це надихало їх на створення наступних мультфільмів.

За словами Олега, подібний, як на “Хмаринці”, контент допомагає не лише розвивати у дітей інтерес до науки, а й виховувати їх на проукраїнській позиції. Зараз, коли Україна перебуває у стані війни, це особливо важливо.

Наразі команді «Хмаринка» вдалося зібрати більше ніж сім тисяч гривень. Всі, хто хоче зробити внесок у створення патріотичних казок, може принести макулатуру за вказаними адресами.

Пункти приймання макулатури:вул. Свободи 2/1 (Палац творчості дітей та юнацтва) з 9.00 до 18.00; вул. Володимирська, 92 (офіс адвокатів) з 9.00 до 18.00; вул. Свободи, 4А (БФ «Ковчег») з 12.00 16.00.

Вікторія Катрич.

 

Back to top button