У Хмельницькому понад тисячу дорослих переселенців сіли за парти і почали вчити українську мову

Двічі на тиждень по дві години в день. Такий розклад уроків української мови в Хмельницькому організували  для дорослих переселенців. Навчання безкоштовне. Його проводять  12 вчителів- філологів   на базі  загальноосвітніх шкіл міста.
«З самого початку, відколи ми почали приймати українців з тих міст, де тривають бойові дії, ми одразу започаткували курси з вивчення української мови . Спочатку це був запис. Дві форми роботи відбувається –  можна навчатися онлайн з місця проживання, або з місця тимчасового перебування, або навчатися очно», –   каже міський голова Олександр Симчишин.

Попервах бажаючих вчити українську мову серед переселенців було не так вже й багато  і це зрозуміло, адже  був потрібен час, щоб адаптуватися до нових умов життя  на новому  місці та оговтатись від пережитого. З часом на курси почали записуватися люди навіть сім’ями і сьогодні   за парти сіли вже понад 1 200 дорослих переселенців, які  вимушено покинули своє житло через бойові дії і тимчасово проживають у Хмельницькому.  Вони різні і за віком, і за  професіями, але мають спільну ціль –  розмовляти рідною мовою.

«Я народився в Дніпрі і ріс  в російськомовному середовищі. І навіть, коли переїхав жити до столиці, розмовляв російською. Я не відчував дискомфорту, хоча завжди було бажання  вивчити  українську і не розмовляти  суржиком. Сьогодні для мене – це принципово важливо, бо я не хочу розмовляти мовою агресора однозначно», –   каже  переселенець Сергій Загребецький.

Лариса Лебединська також киянка. До столиці переїхала 8 років тому з Донецька. Каже, щороку їздила на малу батьківщину, щоб доглянути могили батьків та чоловіка, і завжди її запитували, чи не відчуває вона  упередженого ставлення за те, що розмовляє російською. «  Меня  спрашивали соседи, мол, гноблять  ли  меня там, в Киеве, за то, что я разговариваю на русском. Я говорила, что никто ни слова не сказал за 7 лет, даже никто не упрекнул. Мы часто обсуждали  ситуацию на востоке и я чувствовала, что  россия пойдет полномаштабной войной  в Украину. Тогда я сказала своей подруге, если начнется война, я буду разговаривать на украинском. Вот поэтому и пришла на курсы.»

Вчителі кажуть, дорослі учні дуже сумлінні. Все записують, запитують, поповнюють словарний запас  новими  словами,  позбуваються русизмів, читають українською вірші і навіть виконують домашні завдання.

« На базі нашого навчального закладу маємо  дві групи в очному форматі.   Ми намагаємось охопити всю програму  української мови, але точково, зосереджуючись більше на моментах спілкування, адже осягнути програму, яку діти вивчають в школі 11 років неможливо та й не потрібно. Головне, щоб наші випускники  навчились розмовляти  українською, спілкуватися українською,  розуміти українську, грамотно писали,  а таке бажання в них є», –  каже  заступниця директора ліцею №17 Алла Шпилюк.

Зареєструватися на курси  української мови можна на сайті міськради та департаменту освіти та науки і не тільки переселенцям. Хмельничан, які хочуть покращити  свої знання з української мови, можуть також долучатися.

До слова, з початку  повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну, кількість тих, хто вивчає українську мову, збільшилася на 577%. При цьому українська мова перемістилася з 33 місця за популярністю на 13. Про це у своєму зверненні повідомив популярний додаток для вивчення мов Duolingo

Back to top button