У Хмельницькому презентували проект програми підтримки і розвитку волонтерських організацій

Про волонтерський рух в Україні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним. Втім до 2014 року він розвивався доволі слабо у порівнянні з іншими країнами світу. Все змінила Революції Гідності і початок війни на Донбасі. У надзвичайно складний період саме цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.  Без волонтерів не було б Майдану. Вірніше, він би зібрався, але вряд чи вистояв без надійного по-справжньому народного волонтерського тилу. В умовах збройної агресії російської федерації проти України волонтерський рух та неприбуткові організації прийняли на себе чимало викликів. Адже держава, крім автоматів і патронів, нічого тоді  не давала.

З початком повномасштабного вторгнення  волонтерство  в Україні піднялось на найвищий рівень розвитку за весь час незалежності України і  щодня демонструє неймовірну силу та масштаби. Йому немає аналогів  навіть на Заході, звідки, власне, й прийшов термін «волонтерство».

Волонтери  Хмельницької громади у співпраці з неприбутковими організаціями реалізують напрями з надання волонтерської допомоги Збройним Силам України та постраждалим внаслідок широкомасштабної військової агресії росії проти України, збирають кошти й закуповують товари для потреб фронту та цивільних, координують роботу центрів допомоги для внутрішньо переміщених осіб, здійснюють підготовку потенційних місць розміщення людей, надають психологічну допомогу для дітей та підлітків, здають кров на донорство, організовують допомогу людям похилого віку, здійснюють авто-волонтерство тощо. Саме ці напрями волонтерської діяльності є найпотужнішими в умовах війни. Попри це сьогодні волонтери потребують реальної допомоги  і підтримки влади на місцях.  Саме тому влада Хмельницької тергромади ініціювала зустріч із найпотужнішими  волонтерськими організаціями міста. А це  40 громадських організацій і благодійних фондів нашої громади, які за рік повномасштабної війни працюють за девізом: бачу ціль, не бачу перешкод. Насправді перешкоди є, а точніше є складні питання,  вирішення яких  не завжди залежать від  волонтерів.

«Досвід показує, що досі є багато питань, які волонтерські фонди не мають можливості вирішити самостійно, і тут їм дуже потрібна підтримка від влади. Це і організаційні, навчальні, інформаційні, і фінансові моменти. Питання злагодженої координації і багато іншого. Ми розробили основні положення Програми, тепер запустили процес їх обговорення саме із волонтерами»,  –  зазначив міський голова Олександр Симчишин.  За його словами Проєкт Програми  буде у  відкритому доступі на сайті міської ради,  а відтак усі  волонтерські організації та волонтери зможуть надати свої пропозиції та зауваження. Після цього Програму, яка розрахована на 2023- 2027 роки, ухвалять депутати на сесії міської ради.

«Не раз повторював, що Україна зараз  –   країна волонтерів. Українське Волонтерство –    наша Національна особливість. Наші волонтери можуть все. Але це не означає, що їх не треба підтримувати у тих питаннях, де ми можемо допомогти. Будемо і далі працювати разом!», –   написав міський голова  на своїй сторінці у фейсбук.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button