У Хмельницькому продовжують ліквідовувати наслідки ракетної атаки

На світанку 22 березня місто здригнулося від вибухів: росія атакувала ракетами, завдавши руйнувань житлового масиву та інфраструктури. Цей терористичний акт став одним із наймасованіших на Хмельниччину і Україну загалом з початку року. Як повідомили в командуванні Повітряних Сил ЗСУ, 22 березня ворог застосував 151 засіб повітряного ураження. В результаті тривалого протиповітряного бою було знищено 92 повітряні цілі, серед них: 55 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”, 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 і 2 керовані авіаційні ракети Х-59. Попри роботу сил ППО ЗСУ сталися влучання.

У Хмельницькому, за словами міського голови Олександра Симчишина, внаслідок ракетного обстрілу було пошкоджено до 300 квартир у багатоповерхівках, зруйновані оселі в приватному секторі, пошкоджені десятки автівок. Зазнали руйнувань кілька об’єктів критичної інфраструктури. На жаль, загинуло двоє людей, 21-річну дівчину, яка півтори години залишалася під завалами, дістали рятувальники.

З першої миті після відбою тривоги працювали всі відповідні міські служби, люди оговтувалися від шоку. “Був вибух. Таке відчуття, що наче в квартирі щось вибухнуло, — розповідає чоловік, оглядаючи свою побиту автівку в дворі. — Це каміння потрощило, яке летіло з того приватного будинку, який знесло. Там люди загинули. Біда велика…”, — розповідали постраждалі на місці трагедії. Загалом рятувальна операція тривала кілька годин.

Уже зранку по всьому місту зникла електрика, частково — водопостачання через пошкодження критичної інфраструктури. Про ситуацію в громаді оперативно проінформував у Телеграм-каналі міський голова Олександр Симчишин. “Фактично після терористичної атаки місто було майже повністю знеструмлене. Але, вже навчені досвідом і маючи обладнання, ми оперативно відновили водопостачання і роботу каналізаційного господарства. Усі котельні працюють. Досі є перебої з електропостачанням. Зараз заживлена вся медицина, освіта, інші важливі об’єкти. Плануємо до кінця дня заживити 95 відсотків споживачів. Лише в Південно-Західному мікрорайоні можлива подача світла погодинно, наскільки довго це триватиме — сказати зараз неможливо”, — зазначив у соцмережах міський голова.

Через перебої з електропостачанням частина тролейбусних маршрутів в п’ятницю до вечора не курсувала, замість них пасажирів перевозили автобуси.

До постраждалих будинків відразу ж почали підвозити плівку та скло і роздавали людям. Рятувальники і комунальники продовжували працювали на завалах і наступного дня. Просто неба почав працювали штаби допомоги постраждалим. Як зазначив Олександр Симчишин у Телеграм, протягом усього дня власники постраждалого житла отримували скло, плівку, планки, шурупи і шифер, щоб по можливості закрити постраждалі поверхні. Люди й дотепер продовжують звертатися за допомогою.

За повідомленням на Фейсбук-сторінці заступника міського голови, директора департаменту інфраструктури Василя Новачка, допомогу наразі отримали 205 власників домогосподарств. “Протягом дня було засклено 73 вікна (деревʼяні рами), видано 260 кв. м скла, 960 кв. м плівки, 197 шт. шиферу. Також було складено 109 актів обстежень. “Більшість людей тимчасово закрилися від вулиці, — зазначив у соцмережі Василь Новачок. — А що робити далі? А далі є два варіанти. Перший: програма в застосунку Дія “єВідновлення” від уряду, якою вже неодноразово користувалися містяни, що постраждали від терористичних ударів росії. Сума допомоги — до 200 тис. грн. Програма передбачає виділення коштів на проведення ремонтних робіт і повністю покриває потреби в коштах. Для отримання допомоги ви маєте зареєструватися в додатку “єВідновлення”, після чого ваше помешкання обстежать, порахують вартість робіт, і ви на власний рахунок отримаєте кошти. Ці кошти ви можете використати тільки для проведення ремонтних робіт. Проводити ремонтні роботи до обстеження не дозволяється.

Другий варіант — це грошова допомога з міського бюджету. Сума — до 50 тисяч. В цьому випадку ви проводите ремонт за власний кошт, а місто надасть допомогу за наявними понесеними витратами, згідно з підтверджуючими документами (чеки, накладні). Під компенсацію підпадають вікна, балконні рами, вхідні двері. Проведення робіт дозволяється після обстеження пошкоджень і видачі актів. Ми маємо перевірити ступінь пошкодження і його обсяги.

Якщо у Вас виникнуть питання, якщо є потреба провести обстеження, звертайтеся за телефоном 76-54-00, управління цивільного захисту Хмельницької міської ради. Телефон працюватиме і у вихідні з 9.00. Поширюємо! Працюємо! Повстанська, 36. Тут ви можете отримати скло, плівку, повідомити про пошкодження”.

Нагадаємо, за шість місяців минулого року і січень нинішнього, за словами міського голови Олександра Симчишина, зі спецфонду міської ради і з допомогою міжнародних партнерів до 13 млн грн виплатили людям на ліквідацію наслідків попередніх терористичних атак.

Тетяна Руса

Back to top button