У Хмельницькому розглядають питання відкриття ще кількох дитячих садків

З початку воєнної агресії росії  хмельницькі дитсадки, як  більшість в Україні, тимчасово припинили роботу, адже  існувала й існує загроза  безпеці життя  малюків, до того ж не всі дитсадки обладнані відповідними сховищами для перебування великої кількості дітей.

У Хмельницькому наразі відчинили двері 6 чергових садочків,  які відвідує понад півтисячі малят, батьки яких працюють в критичній інфраструктурі. Проте працюючих батьків у місті набагато більше, і вони не проти, аби дитсадки відчинились, і для цього складаються списки бажаючих у батьківських чатах.

Нагадаємо, у Хмельницькому є 46 дитячих садків комунальної власності. Зарахування дітей на новий навчальний рік мало розпочатися  з 1 квітня цього року. За даними департаменту освіти і науки Хмельницької міськради, загальна кількість заяв у реєстрі  на 2022 рік становить 3 490 дітей. Через воєнний стан процедуру зарахування призупинили з метою безпеки та задля збереження конфіденційності інформації і запобігання витоку персональних даних. Зарахування до дитячих садків почали з 1 травня. Для цього відновили електронний запис до дитсадків. Найбільше дитячих садків розташовані у мікрорайоні Виставка. Саме там у чергах перебуває чимало дітей. У деякі  ДНЗ зареєстровано понад 100 дітей віком від 2 до 3 років.

Як розповів заступник міського голови Михайло Кривак, зараз працюють найбільш  безпечні заклади  з найкращими сховищами. «Це основна умова відкриття таких садочків, каже посадовець. – Звичайно, людей, які працюють повний робочий день і не мають з ким залишити дітей, набагато більше. Тому будемо розглядати можливість відкриття додатково ще кількох дитячих садочків».

У департаменті освіти пояснили, є умови і процедура прийому дітей. Насамперед,  йдеться про батьків, які обоє  офіційно працевлаштовані.  А далі їх просять надати  підтверджуючий документ. За словами в. о. директора департаменту Ольги Кшановської, зараз  дійсно збирають дані, аби охопити все більше бажаючих категорій батьків, які працюють. “Ми  розуміємо, що бізнес,  приватні підприємці працюють. Ми це аналізуємо,  моніторимо  і надалі  поступово задовольнятимемо потреби всіх бажаючих”,  –  каже вона.

Як це відбувається? Проаналізувавши, якою є кількість бажаючих, у департаменті визначають, в якому мікрорайоні таких заяв найбільше, і як можливо створити безпечні умови для перебування великої кількості дітей. «Після того готуємо  відповідний заклад до роботи, і повідомляємо  батькам, з якого часу  дитина зможе відвідувати садочок, які потрібно документи. Також організовуємо наші установчі документи і далі запускаємо роботу чергового садочка», – пояснила посадовиця.

Наразі, на який термін відчинятимуть садочки, невідомо, адже повітряні тривоги лунають в місті щоденно.  Планується, що працюватимуть чергові заклади у травні, ймовірно і влітку, як це було у минулі роки. За словами Ольги Кшановської, все буде залежати не лише від потреб батьків, а й від ситуації на фронті. Нині у хмельницьких дитсадках  у форматі онлайн і офлайн  вихователі працюють з групами дітей переселенців, батьки яких надали відповідні заяви.

Тетяна Руса.

 

Back to top button