У Хмельницькому розпочнуть будівництво освітнього комплексу на півтори тисячі учнів

Історія  будівництва  ліцею  в Хмельницькому на вулиці Січових стрільців, 8-А, у мікрорайоні Озерна, де   мешкає найбільше в місті молодих сімей, і, відповідно, найбільше дітей шкільного віку,  уже не нова для містян. Адже   на початок цьогорічного  навчального року було заплановане новосілля, відповідно виділені кошти з бюджету,  обраний проєкт майбутньої споруди на всеукраїнському архітектурному конкурсі. Але всі плани перекреслила повномасштабна війна, якою росія увірвалась в Україну понад п’ять місяців тому. Відповідно спорудження  одного з найкращих у місті  освітнього закладу довелось відкласти через першочергові потреби оборони держави від окупантів.

І ось  –  приємна звістка: на вулиці Січових стрільців, 8-А, відбудеться  будівництво нового навчального закладу, який суміщатиме гімназію (5-9 класи) та ліцей (10-12 класи). Управління капітального будівництва замовило виготовлення проєкту на його спорудження. Такі дані розміщені у системі електронних закупівель «Prozorro».

Тендерний аукціон відбудеться 26 серпня. На виготовлення цієї документації передбачили понад 6,6 мільйона гривень, втім у процесі торгів сума може бути знижена. Підрядник має виконати замовлення до 1 березня наступного року.

Технічним завданням передбачено, що освітній комплекс має вміщати щонайменше 1440 учнів та містити, принаймні, 48 класів. Окрім власне закладу освіти, на території  заплановані  автостоянка, трансформаторна підстанція, спортивні та спортивно-ігрові майданчики, футбольне поле і скейт-парк.

У яку суму обійдеться будівництво закладу освіти, поки невідомо. Це має бути визначено в процесі проєктування. Фінансувати об’єкт планують  спільними коштами  міського і державного бюджетів. Адже цей  проект дороговартісний. Аби його реалізувати, подаватимуть заявки на державні субвенції. Про це  журналістам раніше розповів заступник міського голови Михайло Кривак.

“Заклали  3,5 млн  грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації та проведення експертизи будівництва ліцею на вул. Січових стрільців, 8-А. На літо наступного року бачитимемо вартість цього об’єкту. Розраховуємо, що до кінця 2022 року проведемо тендер”, – сказав посадовець в інтерв’ю для місцевих ЗМІ. Згідно з проєктом, навчальний заклад був розрахований на 1,5 тисячі учнів.Під будівництво виділено  земельну ділянку площею 4,6 га.

Ще у вересні минулого року міська влада  оголосила результати  всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію будівництва нового закладу. Серед п’яти учасників конкурсу, перше та  друге місця  здобули хмельницькі  авторські колективи. Третє місце – рівненчани.

Нагадаємо, що  цей заклад  стане завершальною ланкою освітнього комплексу: дитсадок-початкова школа- ліцей. Сучасно облаштований садочок на 370 діток працює вже третій рік,  у грудні минулого року  відсвяткувала новосілля початкова школа, яка стала  однією з найкращих в Україні – з величезною спортивною і навчальною інфраструктурою. Там розпочали навчання майже 800  дітей початкових класів. До речі, освітній комплекс обслуговуватиме не лише  дітей, що мешкають у мікрорайоні Озерна.  Навчальний заклад, будівництво якого планують розпочати у 2022 році, буде поряд із проєктом URBAN STREET, матиме й нове  транспортне сполучення з іншими районами міста. Отже, добиратись до нього  не буде проблемою. «Громадський транспорт по вулиці Січових стрільців ми повноцінно запустимо із відкриттям URBAN BAZAR (попередньо заплановано в 2022 році – авт). Там вже встановлені зупинки з обох боків. Також плануємо транспортне сполучення по вулиці Лісовогринівецькій, яку зараз проєктуємо. Вона з’єднає вулиці Степана Бандери і Старокостянтинівське шосе, через вулицю Кармелюка. Це буде абсолютно нова дорога», — прокоментував  Олександр Симчишин.

Із відкриттям ліцею нарешті розвантажиться  переповнене  НВО№28, де  не лише переповнені класи, а й досі була двозмінка.   До того ж, потреба у ньому набуває ще більшої  актуальності: адже з першого вересня у школах міста (очікувано) навчатимуться понад 4 тисячі   дітей переселенців. До речі, найбільше   таких мешкає саме  на Озерній.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button