У Хмельницькому розробили нову програму для родин захисників, які віддали життя за Україну

На черговому засіданні виконавчого комітету Хмельницької міської ради ухвалили  нову програму «Родини Героїв». Програма передбачає понад 30  конкретних заходів ,  а також соціальну та  матеріальну підтримку для родин захисників, які віддали життя за Україну.  Програма розрахована  на три роки  і поширюються на сім’ї, які зареєстровані та проживають на території Хмельницької міської територіальної громади, та сім’ї, які прибули з інших територій України, та проживають на території Хмельницької міської територіальної громади і зареєстровані як внутрішньо переміщені особи. Загальна сума  фінансування програми   — 139 млн грн.

«Це надзвичайно важливий крок і надзвичайно важлива підтримка з нашого боку родин, які втратили найрідніших. Ми, зі свого боку, робимо все для того, аби підтримати сьогодні в різний спосіб, у межах своїх сил і повноважень, родини наших захисників, які віддали життя за Україну», – зазначив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Зокрема, Програма містить такі заходи:

– відшкодування пільг за житлово-комунальні послуги (у розмірі 50%) членам сімей загиблих учасників АТО/ООС, Революції Гідності, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, які зареєстровані та проживають в Хмельницькій міській територіальній громаді;

– виплату грошової винагороди за присвоєне звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади»;

-надання одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;

-формування реєстру осіб цієї категорії громадян, визначення потреб та забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

– медикаментозне забезпечення, відповідно переліку категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування;

– забезпечення лікування перед зубопротезуванням та зубопротезування з використанням сучасних матеріалів та слухопротезуванням;

– здійснення заходів щодо психологічної реабілітації;

– проведення для членів родин майстер класів та арт-терапевтичних заходів, а також зустрічей, квестів, форумів, безкоштовних переглядів фільмів для поліпшення психоемоційного стану ;

– сприяння працевлаштуванню членів сімей;

– надання матеріальної допомоги студентам для навчання у закладах вищої освіти України усіх форм власності;

-проведення екскурсій історичними місцями області й України.

Також в рамках реалізації програми «Родини Героїв» передбачено розширення спектру послуг в рекреаційному центрі «Берег надії», залучення дітей та молоді до гуртків та секцій з різних видів спорту в комунальних дитячо-юнацьких спортивних школах міста.  В рамках цієї програми родини героїв також можуть отримати інформаційно-консультативні послуги та комплекс безкоштовних соціальних послуг: юридичного та психологічного консультування, інформування соціального супроводу, соціальної адаптації.  Водночас  надаватимуться соціальні послуги людям похилого віку, з інвалідністю, які є членами сімей  загиблих.

Для дітей програмою передбачено  психологопедагогічний супровід  у  закладах освіти та безкоштовне  харчування  в школах та дитсадках. Також діти з сімей загиблих  на безоплатній основі навчатимуться в мистецьких школах та гуртках закладів культури Управління культури і туризму Хмельницької міськради.

Програмою передбачено й ряд заходів пов’язаних з похованням загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, догляд за їхніми могилами  та встановлення надгробків на кладовищах Хмельницької міської територіальної громади, а також меморіальних дошок у закладах освіти, в яких навчалися загиблі герої.

Члени сімей загиблих Захисників і Захисниць України  матимуть також право на  безплатне паркування транспортних засобів на відведених майданчиках для паркування в місті Хмельницькому.

Затвердити Програму заплановано на найближчій сесії Хмельницької міської ради.

Євген Ковтун

Back to top button