У Хмельницькому розробили правила для використання електросамокатів на території міста

Цей мобільний і доступний вид пересування і  активного відпочинку  стає усе популярнішим в нашому місті. Проте пішоходам, які  спокійно прогулюються чи поспішають тротуаром, заглиблені у свої думки та клопоти,  лихач-вершник на безшумному «електроконі»,  який їх хвацько об’їжджає,  це створює, швидше, незручності. Так само  повинні бути пильнішими водії  на дорогах.

Аби  у безпеці почувались і пішоходи, і всі учасники дорожнього руху, в міській раді розробили правила,   які регламентують поведінку водіїв електросамокатів та інших легких транспортних засобів.  Про це повідомив заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. “Як і анонсував, робоча група завершила розробку Порядку використання легких електричних транспортних засобів у місті. Тепер хочемо почути думку хмельничан. Буду вдячний за активність”, – зазначив заступник міського голови. За його словами, наразі містяни можуть ознайомитися з документом та висловити свої пропозиції.

Що ж пропонують розроблені правилах використання електричних самокатів, сегвеїв, гіроскутерів?

Насамперед,  використовувати такі транспортні засоби можуть особи, які досягли 16-річного віку,  виключно на велосипедних доріжках/велосмугахіз швидкістю до 20 км/год.Дітям до 10 років дозволяється використання персональних легких електричних транспортних засобів тільки у супроводі дорослих, а підлітки  з 10 до 16 років можуть самостійно використовувати персональні легкі електричні транспортні засоби виключно на тротуарах, пішохідних доріжках, за умови дотримання швидкісного режиму до 5 км/год.

У разі відсутності велосипедної доріжки/велосмуги користувач може здійснювати рух по правій смузі проїжджої частини, за умови дотримання швидкісного режиму.

При перетині дороги по велосипедній доріжці/велосмузі, особа, яка керує персональним електричним транспортним засобом, перед початком руху повинна зупинитись та переконатись, що вона не створює небезпеки для себе і інших учасників дорожнього руху.

При перетині дороги по пішохідному переходу особі, яка керує персональним електричним транспортним засобом, необхідно спішитись та вести його поруч.

А що ж заборонено? Керувати легким електричним транспортним засобом, не тримаючись за кермо хоча б однією рукою (залежно від особливостей його конструкції);рухатися іншими смугами руху на проїзній частині (включаючи смугу громадського транспорту); рухатися велосипедними доріжками з одностороннім рухом у протилежному напрямку; перевозити пасажирів; кермувати  у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції; під час руху триматися за інший транспортний засіб; під час руху користуватися мобільним телефоном.

З текстом порядку використання електричних самокатів, сегвеїв, гіроскутерів можна ознайомитися на сайті міської ради та залишити свої пропозиції і зауваження.

Євген Ковтун.

 

 

 

Back to top button