У Хмельницькому ще один добробат присягнув на вірність Українському народу

Біійці Хмельницького добровольчого  об’єднання  тероборони «Балу», яке є складовим підрозділом  19-го стрілецького батальйону,  склали присягу на вірність Українському народові і Україні.   У мирному  житті тероборонівці – представники різних професій, соціальних груп: від слюсаря, учителя, підприємця, адвоката   – до депутата.  Взяти зброю до рук і пройти військову  підготовку  – це їх добровільний вибір, який покликав їх на захист Вітчизни.

Сформували  підрозділ  у перші дні війни, тоді ж розпочались бойові злагодження. У День Добровольця, 14 березня,  у Хмельницькому майбутні добробатівці «Балу» склали присягу добровольця. Відтоді їх обов’язок: стати вправними бійцями і бути готовими   давати відсіч ворогу. До речі, назва  підрозділу – символічна. «Балу» ще  з 2014 року став легендою України.  Це був позивний замкомроти 11-го батальйону «Київська Русь» Ільгара Багірова, який героїчно загинув, і на честь якого назвали блокпост на трасі «Харків – Ростов-на-Дону», що вела у Дебальцеве. Він довгий час був крайнім – за «Балу» вже стояли бойовики. Він був стратегічно важливим. За нього боролися і гинули. Більше двох тижнів ворог обстрілював блокпост із усього, що стріляє. Гатив також із танків та БМП. Наші, попри це, утримували «Балу». Вирішили лишатися навіть, коли вже не було змоги підвозити до блокпосту боєприпаси і воду.  «Балу» став символом нескореності бійців тероборони, які  здатні виявляти героїзм, як захисники  Донецького аеропорту, як нині – нескорені маріупольці.

У рядах хмельницьких добробатівців  і чоловіки, і жінки, усі – бійці.  На шевронах — емблема “Балу”, якою пишаються захисники. «Присягаю Українському народові обороняти Україну! Сумлінно та повсякчас виконувати обов’язки територіальної оборони та ніколи не зрадити рідний народ і Батьківщину»! — так поіменно і разом   присягли бійці добровольці «Балу» на армійському плацу. «Це внутрішня особиста  присяга  піднімає наш бойовий дух і підвищує особисту відповідальність кожного, хто бере до рук зброю для захисту наших рубежів, розповідає Олексій Хамський, командир добровольчого об’єднання «Балу». – Наші бійці  – з різних професій, деякі з наших побратимів приїхали з-за кордону, де перебували на заробітках. До нас прийшли мотивовані люди, які  захищатимуть Україну не за гроші, бо це їх добровільне рішення, але настрій у всіх бойовий, позитивний, ми готові нести службу там, де  буде поставлене завдання, приєднатися до будь-якого підрозділу ЗСУ для спільного виконання бойових завдань і готові виконувати свій обов’язок перед державою».

Для багатьох це перший  військовий досвід. «Я зрозуміла, що все життя займалася не тим,чим потрібно», каже одна з дівчат бійців, за професією бухгалтер. Серед добробатівців є й подружжя. Всі бійці отримали необхідні знання та навички і на плацу демонстрували,   чого досягли за час навчання і готові до виконання завдань навіть у найгарячіших точках.

На озброєнні підрозділу кілька бойових машин, які допомогли придбати хмельничани. А днями  добробат отримав  реанімобіль: на ньому емблема батальйону «Балу». Медичну автівку отримали від побратимів з Болгарії,  обладнали власним коштом. І тепер медики батальйону «Балу» готові до виїздів. Боєць з позивним «Док» бойовий медик добровольчого батальйону, з 2014 року – парамедик і добре обізнаний з особливостями  військової медицини. Каже, ренанімобіль укомплектований  відповідно до всіх вимог воєнного часу.

Підрозділу вручили бойові прапори, урочисто, під мелодію Державного гімну  підняли іменний стяг. Військовий капелан Микола Лучинський благословив на  віддане служіння, а тероборонівці  запевнили, що  гідно  триматимуть  стрій до нашої перемоги.

Тетяна Руса.

Back to top button