У Хмельницькому учні заклали сквер сакур у пам’ять про полеглих захисників – випускників навчального закладу

“Сквер наших Героїв” з’явився в саду Хмельницької СЗОШ№1. У молодому сквері висадили 7 білих сакур в пам’ять про полеглих захисників,  випускників навчального закладу  

Фактично, це музей під відкритим небом, який повертає пам’ять у 2014 рік, початок російсько-української війни, перші  наші  герої, які   добровільно пішли захищати Україну, віддавши за Вітчизну найдорожче – життя. Серед них  двоє випускників  СЗОШ №1  –  Павло Дияк та Валерій Дереш, які загинули у зоні АТО на сході України. Нині меморіальні  дошки в їхню пам’ять є на фасаді навчального закладу. А сьогодні вже семеро своїх героїв вшановує школа, і символічно, що так, як дерева щовесни відновлюються для цвітіння і  зеленого буяння, так і спадкоємність героїки  продовжується у кожному наступному поколінні.

…Сьома сакура в сквері героїв школи – в пам’ять про Володимира Парія, випускника  2002-ого року. Після закінчення школи працював у поліції Київщини. З початку повномасштабної війни став на захист України. Загинув герой  торік у червні  в Донецькій області. «Він сказав, коли вирішив йти: «Хто, як не я?», –  із сльозами на очах згадує мама героя Тамара  Парій. – І просто записався солдатом. Він був відважним і відповідальним, дуже хлопці його любили. У бою завжди товаришів прикривав.  11 червня його не стало, смертельне поранення. Поховали сина в Києві. Там його дружина, донечка маленька…»

На кожному деревці – червоні стрічки. Як пояснюють діти, ці стрічки символізують кров, пролиту за Україну. «А чому ми обрали білі сакури? Це ніжне деревце – метафора швидкоплинності,  тендітності життя, це скорбота,  і водночас – це відродження життя», – пояснює директорка СЗОШ №1 Олена Броварська.

Сквер став серцевиною шкільного саду, який тут заклали у 2020 році на місці, де стояли старі спортивні тренажери. Працювали разом толокою  і батьки, і учні, і педагоги. Висадили понад сто різних саджанців дерев, кущів та квіти.

«З 2014 року триває війна, 421-ий день ми зустрічаємо вже у повномасштабній війні, де наші герої-захисники зі зброєю в руках, ризикуючи життям і здоров’ям, захищають нас, святу українську землю, нашу мову та все українське. Захищають для того, аби ми були господарями на власній землі. Сьогодні ми мали б тут зустрічатись при зовсім інших обставинах і відкривати сквер досягнень, науки, але сьогодні ми не просто повинні, а й зобов’язані вшановувати наших Героїв, які віддали найдорожче – своє життя за Україну, – наголосив заступник міського голови Микола Ваврищук, який взяв участь в шкільній акції. – Кожний з нас щодня має ставити собі запитання: що я сьогодні зробив і що зроблю завтра для нашої великої української Перемоги? Тому і далі гуртуймося, допомагаймо Збройним Силам України! Вічна пам’ять і слава нашим українським Героям! Слава Україні!».

У СЗОШ №1 вже півроку діє проєкт честі «Вони – твої Герої. Хмельницький пам’ятає». Його мета – вшанування  загиблих героїв з Хмельниччини, які захищали Україну  з 24 лютого 2022 року і є Почесними громадянами Хмельницької міської територіальної громади 2022 року. Оскільки школа  має освітній напрям поглибленого вивчення англійської мови, проєкт отримав і міжнародний статус. Щоб розповідати світовій спільноті  про наших героїв, тут про кожного створюють  короткі, 4-хвилинні  відео чотирма мовами (українською, англійською, німецькою, польською) із субтитрами. Ці відео школярі готують  спільно з архівним відділом міської ради, зокрема Галиною Мельник, розповідають  про героїв  подолян, які захищали Україну   і демократичний світ від московської чуми з перших днів війни.  За результатами проєкту планують змонтувати відеоролик про усіх Героїв – Почесних громадян Хмельниччини 2022 року.

Матеріали з майбутньої презентації проєкту  вже переглянули учасники  акції «Сквер наших героїв». Це  сім розповідей чотирма мовами про  героїв, на честь яких заклали цей сквер сакур.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button