У Хмельницькому в Південний Буг підселили водорослі, які пережили динозаврів

У  Південний Буг підселили хлорелу. 50 кілограмів зеленої суспензії цієї одноклітинної водорості дасть змогу збагатити річку киснем, не допустити цвітіння води та мору риби.

Мабуть, кожен із нас спостерігав, як з настанням тепла починають цвісти річки, зокрема і наш Південний Буг. Тоді вода з прозорої стає мутнувато-зеленою, вкривається піною і через гниття водоростей має неприємний запах. Внаслідок цього кисню витрачається більше, ніж виділяється, в результаті виникає загроза для життя риб. Наразі головним чинником цвітіння водоймищ екологи називають підвищення концентрації фосфатів, які активно використовуються у різних миючих засобах. У річку вони потрапляють зі стічними водами.

Здається, що вирішити цю проблему досить просто: припиняєш скидати фосфати у воду і все. Втім це не так, адже через аномалії клімату Південний Буг, як і всі річки, з кожним роком міліє: талої води майже немає, водність річки зменшується, а концентрація фосфатів відповідно збільшується.
Втім глобальні зміни клімату проявляються не тільки у зменшенні водності, але й у підвищенні температури повітря. Саме коли ультрафіолет прогріває воду, синьо-зелені водорості починають активно розмножуватися. Відтак порушується природна здатність річки до самоочищення.
Аби їй допомогти, вже пять роки поспіль головну водну артерію міста Хмельницького зариблюють і риба починає її одразу чистити.
З 2017 року до Південного Бугу у велике плавання відправили понад п’ять тонн риби. Це товстолоб, короп, білий амур. Тоді ж для стабілізації екосистеми Південного Бугу була створена робоча група, до якої увійшли екологи, фахівці лабораторного центру водного господарства. Саме робоча група прийняла рішення вселяти в річку хлорелу — диво-водорость і водночас справжню довгожительку, якій уже більше двох мільярдів років. Ця одноклітинна рослина здатна відновлювати природний баланс: підвищує якість води (наприклад, прозорість води збільшується у 2-3 рази), знижує її бактеріальне забруднення патогенною мікрофлорою і водночас інтенсивно виробляє кисень у воді. Простими словами, хлорела гальмує ріст водоростей, які надмірно розмножуються у спекотну пору, внаслідок чого вода починає цвісти, знищуючи у водоймі річки кисень. Разом з тим хлорела зміцнює імунітет риб і їх чисельність зростає.
Особливість цієї мікроводорості ще й у тому, що розмножується вона у верхньому шарі водної поверхні, не осідає на дно, а самостійно поширюється по всьому ореолу річки.

Днями в Південний Буг  в черговий раз вселили  50 кілограмів хлорели у вигляді пасти.

Ольга Сєргєєва

 

 

 

 

Back to top button