У Хмельницькому відбулось нагородження переможців ІV Всеукраїнського конкурсу дитячих художніх робіт «Портрет моєї матусі-2023»

На конкурс цього року свої роботи надали юні таланти з 18 областей України: від Львівщини, Івано-Франківщини і Чернівеччини до Київщини, Черкащини, Запоріжжя, Одеси, Миколаєва, Краматорська, Полтавщини, Харківщини, Хмельниччини. Конкурс заснований Хмельницькою школою мистецтв «Райдуга» за підтримки управління культури і туризму Хмельницької міської ради.

«Мистецький дворик» школи «Райдуга» справді, був схожий на яскраву райдугу, адже всю його територію зайняла експозиція із понад сотні маминих портретів, автори яких діти. Майже два місяці майже тисяча юних художників пензлями та фарбами розповідали про найкращих у світі людей їхніх матусь. І професійному журі, де були представники Франції, Німеччини, кількох регіонів України обрати найкращих серед тисячі талановитих юних митців було нелегко. Адже ця творчість особлива, чиста, недаремно дитячі малюнки зворушують мужні серця наших воїнів, коли вони отримують на фронті посилки з дитячими малюнками і вважають їх оберегами.

Це мистецьке змагання юних художників особливо цінне тим, що чимало його учасників є вимушеними переселенцями із зруйнованих рашистами та тимчасово окупованих територій. Своїх матусь діти зображали по-різному: одні портрети розповідали про професію, на інших матусі на кухні, чи з в’язанням, чи з букетом квітів, з домашніми тваринками, тобто мама це найсильніша асоціація з домівкою, затишком і безпекою. « Найголовніша вимога до таких робіт їхня автентичність, тобто, цікаві ті роботи, які є самобутніми і розповідають про їхніх авторів, а не про вправну дорослу руку вчителя. Але обирати було надзвичайно важко, бо кожна дитина, справді, талановита», розповів голова журі конкурсу, заслужений художник України, професор кафедри дизайну ХНУ Леонід Шерстинюк (м. Хмельницький).

Нагороджували переможців грамотами та подарунками у двох категоріях : «Графіка» та «Живопис». Із першими місцями в «Графіці» хмельничанам пощастило менше, ніж у категорії «Живопис». А ось других і третіх місць у названих номінаціях хмельницьких вихованців чимало, з-поміж художніх шкіл області найбільше нагород дісталося юним волочисцям. Серед хмельничан найбільше призерів із школи мистецтв «Райдуга», талановитих учнів представили на конкурс і школа мистецтв «Озерна» та міська школа мистецтв.

За інформацією оргкомітету, наступний, п’ятий конкурс «Портрет моєї матусі-2025» відбудеться в Хмельницькому через два роки.

Вікторія Катрич.

Back to top button