У Хмельницькому відбувся ярмарок вакансій у новому форматі: захід відвідало 800 людей

Хмельницький став першим містом, в якому  комунальна установа Хмельницької міської ради «Агенція розвитку Хмельницького», рух “Чесно” та Хмельницька філія обласного центру зайнятості запустили спільний пілотний проект «Ярмарок вакансій».

Суть  проєкту в тому, що в  процесі пошуку роботи як для переселенців, так і для безробітних хмельничан,  бере участь не лише центр зайнятості, а й влада та безпосередньо бізнес. Причому все відбувається на спільному та доступному для усіх  просторі, яким став сквер імені Тараса Шевченка. 1 липня тут  представили вільні робочі місця та програми стажувань  понад два десятки економічно активних підприємств регіону, зокрема й комунальні: МКП «Електротранс», КП по будівництву, ремонту та експлуатації доріг, КП «Хмельницькводоканал», а також релокований бізнес.

«Коли ми в Агенції спілкувалися з роботодавцями, то виявили велику потребу у працівниках в різних сферах діяльності (швейний, медичний бізнес тощо) і зрозуміли, що такий захід є на часі. З іншого боку відгукнулися наші партнери з руху «Чесно», які проводили власні дослідження ринку праці загалом по Україні, вивчали як працевлаштовуються внутрішньо переміщені особи, який відсоток йде у Центри зайнятості. Ми з ними комунікували і вирішили провести спільний ярмарок вакансій, на який запросили фахівців Центру зайнятості»,  –  зазначив директор КУ «Агенція розвитку Хмельницького» Олег Черненко.

Серед відвідувачів ярмарку не лише безробітні, а й містяни, які  намагалися  знайти більш оплачувану роботу, студенти різних навчальних закладів, а також пенсіонери, тобто люди, які вже вийшли з ринку праці, але ринок праці їх потребує. І величезний плюс в тому, що кожен міг не лише ознайомитися з наявними вакансіями, а їх тут понад півтори сотні, а й одразу  поспілкуватися з роботодавцями, взяти участь у майстер-класах та  навіть пройти міні-співбесіду. А для тих, хто ще не визначився, фахівці з ГО «Чесно» проводили тренінги щодо підготовки до виходу на ринок праці, техніки пошуку роботи, а також консультували охочих стосовно  підготовки портфоліо, складання резюме, підготовки до співбесіди з роботодавцем та надавали рекомендації щодо адаптації на новому робочому місці.

За словами заступниці директора Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості Інни Білик, 70 відсотків вакансій на ярмарку  – робітничі. Місто потребує водіїв, швачок, продавців, касирів торговельного залу, кухарів, офіціантів, , охоронників, токарів, фрезерувальників, регулювальників радіо – і телеапаратури, будівельників тощо. Втім потрібні також економісти, бухгалтери, інженери, менеджери, медпрацівники, вчителі.

«Попит сьогодні дуже великий, але водночас  практично кожна сфера відчуває брак персоналу і така тенденція через війну буде й надалі. Відтак головне бажання працювати, а вибір є », – розповіла посадовиця.

Рух «Чесно» разом з Агенцією розвитку Хмельницького проведуть опитування роботодавців, щоб дізнатися скільком хмельничанам та ВПО вдалося знайти роботу на ярмарку. Відомо, що захід відвідало 800 людей.

Ольга Сєргєєва

 

 

 

Back to top button