У Хмельницькому відкорегували бюджет: 95 мільйонів спрямували на підтримку Сил оборони

Серед ключових питань  позачергової сесії Хмельницької міськради — внесення змін до програм Сил оборони, зокрема, до програми шефської допомоги військовим частинам, які базуються на території громади, програми національного спротиву, підтримки прикордонників, антитерористичної діяльності та підвищення рівня громадської безпеки на території Хмельницької громади. За результатами цих змін депутати скоригували бюджет-2023.

Дякуючи платникам податків, за 8 місяців маємо хороше перевиконання бюджету на 100 мільйонів гривень. Це дало нам можливість виділити 95 мільйонів гривень на підтримку Сил оборони відповідно до звернень, які військові вони подають. У цих 95 мільйонах дуже різні статті видатків. Це й ремонт військової та автомобільної техніки, придбання глушників на понад 8 мільйонів, антидронових комплексів на понад 4 мільйони, безпілотних літальних апаратів на понад 8 мільйонів гривень. Це придбання спецобладнання, покращення матеріально-технічної бази — все, з чим до нас звернулись армійці, ми задовольнили повністю. Окрім того, 7 мільйонів гривень передбачено на придбання дронів-камікадзе че- рез виконавчий комітет. Ми попередньо передбачили суму, яку протендерили, тепер додаємо ще 7 мільйонів і плануємо на жовтень провести закупівлю. Тобто, всі ці кошти пішли на посилення обороноздатності та підтримку Сил оборони. Загалом із початку року прямими коштами у вигляді субвенцій, які ми віддаємо військовим частинам, спрямовано 337 мільйонів гривень. Окрім того, частина придбань здійснена через програму національного опору, через програму підтримки родин героїв, на виплати пораненим, різноманітні пільги, для військових частин. Сума, яку ми передбачили — це понад 500 мільйонів гривень, крім того, понад 500 мільйонів гривень ми передавали міністерству оборони через військові облігації. Загалом у цьому році в бюджеті громади на підтримку Сил оборони передбачено понад один мільярд гривень”, — прокоментував міський голова Олександр Симчишин. Коригуючи бюджет, депутати передбачили 23 мільйони гривень для КП “Хмельницьктеплокомуненерго”. Це дасть можливість завершити підготовчі роботи до опалювального сезону та здійснити розрахунки за газ. 1,8 мільйона отримає освіта на ремонт укриттів та майже 3 мільйони гривень депутати додали міській лікарні на придбання обладнання для лікування та реабілітацію військових. Решту видатків спрямують на забезпечення життєдіяльності громади.

Серед важливих рішень — надання матеріальної допомоги сімом родинам полонених та безвісти зниклих. Ще майже 300 тисяч гривень передбачили 18 родинам, домогосподарства яких постраждали від терористичної атаки в травні цього року. На попередній сесії ми такі рішення голосували, і практично вже виходимо на фініш. Більшості з тих, хто до нас звернувся і підтвердив пошкодження документами, ми матеріальну допомогу надали”, — зазначив Олександр Симчишин.

Ще одне важливе рішення — передача чергової гуманітарної допомоги для Херсонської громади.

Євген Коатун

Back to top button