У Хмельницькому відкрили кабінет «Діабетична стопа», який став першим в місті

Кабінет діабетичної стопи знаходиться в приміщенні  поліклініки №4. Послуги надаються безкоштовно. 

Синдром діабетичної стопи лікарі визначають як дуже поширене ускладнення цукрового діабету. Він обумовлений тим, що основне захворювання вражає не тільки шкірні покриви, а й судини, нервові закінчення, м’язові та кісткові тканини. Якщо вчасно не провести діагностику та не  розпочати лікування, виникає небезпека появи трофічних виразок, розвитку гангрени і, як наслідок, ампутації кінцівок. За  словами хірурга Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру Валерія Супрунчука, синдром діабетичної стопи розвивається  практично  в кожного третього пацієнта, який хворіє на  з цукровий діабет.

«Першим симптомом є потовщення шкіри, потім стопа деформується, виникають виразки. Людина відчуває легке печіння. Згодом чутливість ноги помітно знижується, а це небезпечно через те, що пацієнт не реагує належним чином на травми: забій, опік, потертості шкіри від незручного взуття. Якщо в такі рани потрапляє інфекція,  то дуже складно уникнути хірургічного втручання. Тобто потрібно знати, що у більшості випадків  діабетична виразка виникає через зовнішні впливи, тому їх потрібно максимально зменшити і при цьому  дуже важлива профілактика », – каже лікар.

Відтак одним із завдань кабінету є не лише лікування, а в першу чергу, вчасні профілактичні огляди для попередження цієї проблеми. Обладнаний кабінет спеціалізованим  педікюрним кріслом, набором спеціальних  одноразових та багаторазових інструментів, шафою для  їх стерилізації, а також необхідними меблями. Процедура  триває  від  40  хвилин до години в залежності від  ступеня ураження тканин.  Пройти її можуть хворі за направленням сімейного лікаря або лікаря-ендокринолога. Послуга безкоштовна.

Ольга Сєргєєва

Back to top button