У Хмельницькому волонтери запустили благодійний проект: донори здають кров – кошти йдуть на підтримку ЗСУ

У перші дні повномасштабного вторгнення  біля  Хмельницького обласного Центру служби крові вишиковувалися  довжелезні черги. Сотні містян  ставали донорами вперше, щоб поповнити  банк крові, яка потрібна пораненим у госпіталях. Сьогодні кров потрібна як військовим, так і  цивільним, які постраждали внаслідок  бойових дій, ракетних атак або мають певні захворювання.

«Волонтери  Поділля»  закликали містян  долучитися до благодійної донорської акції, під час якої кожен може здати кров безкоштовно, а  кошти, які передбачені  за донорство, перерахувати на волонтерський банківський рахунок. Це може бути від 280 до 340 гривень, в   залежності від кількості зданої крові.

« В кінці кожного місяця ми будемо звітувати, яку суму коштів ми зібрали , відповідно за неї ми будемо закуповувати необхідні речі для наших захисників. Це можуть бути і тепловізори, генератори, медикаменти»,  –   каже донор  з десятирічним стажем та   волонтерка Анастасія Ярова.

Перші донори-благодійники вже є.  В центрі служби крові кажуть, за день можуть  прийняти понад 100 донорів. За віком це можуть бути люди від 18 до 60 років, які не мають протипоказань та важать понад 50 кілограмів. За словами  виконавчої директорки Центру Людмили Щербатюк, з одного літра плазми можна отримати препарат альбумін  в кількості однієї дози – це 100 мілілітрів. Саме цей препарат   використовують для відновлення і підтримки обсягу циркуляції крові при травмах і операціях

« З одного боку пацієнти, поранені отримають якісні препарати крові, які допоможуть в одужанні, з іншої сторони  за рахунок донорів-доброчинців,  ми збільшуємо фінансами благодійний фонд «Волонтери Поділля», оскільки кожна гривня зараз, яку ми збираємо,  працює виключно на перемогу», =  зазначив  голова  БФ  Юрій Смаль. Наразі благодійний фонд “Волонтери Поділля” підписав Меморандум про співпрацю з Центром служби крові.

Акція безстрокова, відтак  кожен свідомий хмельничанин, за можливості, може долучитися до благодійної справи і водночас допомогти  нашим захисникам. Центр служби крові “Біофарма Плазма”  знаходиться за адресою: вулиця Прибузька, 14. Здати кров можна з 8.00 до 14.00

Ольга Сєргєєва

Back to top button