У Хмельницькому вперше на маршрут виїхав чеський тролейбус“Skoda”

У Хмельницькому містом почав курсувати низькопідлоговий тролейбус, більше схожий на великогабаритний автобус. Щоправда, за розмірами він стандартний, а відтак не відрізняється від звичних тролейбусів, а ось його задній звис виглядає дещо інакше. Окрім цього, в салоні більше простору, а двері відчиняються майже безшумно. В КП “Електротранс” пояснили — тролейбус чеської фірми “Skoda”. Він не новий. Його придбали за 20 тисяч євро ще торік. Досі він проходив техогляд та всі необхідні за правилами купівлі процедури. Працює тролейбус на 11 маршруті сполученням “Катіон-Озерна”. За словами директора підприємства Сергія Бобуха, тролейбус в гарному стані. Дещо незвичний задній звис пояснюється тим, що моторний відсік машини знаходиться ззаду. Там же розміщені повітрозабірники електричного двигуна та дизельноенераторної установки. Саме ця установка використовується для вироблення електроенергії.

Перевагою цього тролейбуса є й те, що він обладнаний системою повітряного ключа. Це означає, що двері мають механізми проти защемлення та блокування руху з відкритими дверима, а це безпечно для пасажирів, особливо в часи пік. Крім цього, завдяки рекуперації, тролейбус споживає до 40 відсотків менше електроенергії, аніж тролейбуси з класичним двигуном постійного струму”, — зазначив Сергій Бобух. Наступного місяця Хмельницький закупить ще три та- ких же вживаних тролейбуси. Вони не будуть закріплені за якимось одним маршрутом, а перевозитимуть пасажирів з різних спальних мікрорайонів міста. Між тим, на відміну від сусідніх західнокраїнських міст, у Хмельницькому до цього ніколи не було закупівель вживаної техніки з європейських країн. Досі Хмельницький експлуатував тролейбуси українського виробництва “Богдан” та “Електрон”, а також тролейбуси, які випускалися до 2011 року заводом “Південмаш”.

Нагадаємо, місто планує купити до 45 нових низькопідлогових тролейбусів за кредитні кошти в сумі EUR10,6 млн. Додатково до кредиту Хмельницький отримає EUR4,45 млн безповоротних грантових коштів на купівлю нового громадського транспорту. Крім оновлення рухомого складу, КП “Електротранс” частково модернізує тролейбусне депо і зробить нову автоматичну мийку.

Ольга Сєргєєва

Back to top button