У Хмельницькому вшанували жертв теракту в Оленівці і вимагають покарання росії

У Хмельницькому тривають громадянські акції, зініційовані волонтерами та  родичами полонених «азовсталівців»,  а від 30 липня й загиблих  «азовців» внаслідок терористичного акту в Оленівській тюрмі. Звістка  про звірства  російських терористів приголомшила   світ. На жаль, долю наших героїв вирішують нелюди, і наше суспільство, громада, має пам’ятати  і не мовчати, весь час нагадуючи всьому світу про жахливі злочини геноциду.

Громадянські акції з вимогою покарати злочинців  нині відбуваються в різних країнах.  У Хмельницькому попередні акції, ініційовані родичами полонених  та волонтерами,  відбувались 8 та 23 липня . А наступного дня після кривавого теракту  хмельничани вшанували  пам’ять  про загиблих героїв «азовців». Родичі «азовців»  зібрались  біля пам’ятника «Ангел скорботи», де  відбулась  громадянська панахида. До підніжжя меморіалу  учасники акції поклали квіти та свічки і виставили  плакати із закликом не мовчати, вимагати  покарання терористів і визволення всіх українців із полону.

Чи є серед загиблих «азовців»  хмельничани,  родичі досі достеменно не знають, адже зв’язку зі своїми рідними вони не мають.  Серед учасників меморіальної акції – Катерина Бас, донька полоненої госпітальєрки Тетяни Васильченкко, яка понад три місяці   разом із побратимами перебувала у підземеллях «Азовсталі», а згодом опинилась  у полоні.

«Була перша новина про те, що туди прилетіло, і повна невідомість. Ми були в паніці, кожен переживав за своїх рідних. Потім з’явилися списки на російських каналах, – згадує Катерина. –  Я думаю, безпосередньо до кожного відзвонився командир батальйону, де знаходився їхній рідний. Особисто мені сповістили про те, що наші парамедики всі цілі. Що буде далі, нічого не кажуть. Наче Червоний хрест планує туди поїздку, але чекають зворотного зв’язку від росії, а його немає».

З полону Тетяна змогла вийти на зв’язок з рідними лише один раз. Що встигла сказати в єдиному дзвінку  з полону ?

«Це було 8 червня, мама насамперед  передала інформацію для свого керівництва, що все в порядку, всі живі,  всі «300» – з легкими пораненнями, умови задовільні, і що з голоду не помруть. Але ж я розумію, що вона це говорила під наглядом! Тому нічого з того,  як є насправді, про катування і знущання  вона не могла повідомити, – розповідала раніше донька  полоненої госпітальєрки. –  Я зіштовхнулася з тим, що багато хто з родичів наших полонених не знають, як діяти.  Але коли нас буде багато – нас почують. Наразі ми намагаємося в Хмельницькому зібрати групу, яка займатиметься справами наших полонених. У нас є четверо сімей хмельничан, родичі яких були  виведені з «Азовсталі». Але реально ми не знаємо, скільки серед полонених наших земляків. Гортаючи списки полонених, хто звідки родом, я нарахувала 5 чоловік».

30 липня на сторінці у   Фейсбуку Катерина Бас  повідомила: «Є серед страшних і кривавих новин і маленька добра новина: Тані і дівчат у списках спалених в 29 липня в Оленівці немає . Тримайся, наша хмельницька, пташко!»!  Цього ж дня Катерина  виклала у Фейсбуку  списки загиблих з Оленівки з коментарем: «Недоброго ранку. Увага!!! Списки загиблих викладені російською стороною… «У цьому рашистському списку, який вони невдовзі видалили з пабліків, 50  прізвищ загиблих і 73 поранених. Доля останніх досі не відома. Звісно, терористи в усьому намагались звинуватити Україну, але цей кривавий обман  їм невдався, як і приховування всіх попередніх злочинів. Ми зобов’язані все пам’ятатиі  зобов’язані знати,  як сильно їх маємо  ненавидіти і боротись», –  переконана  Катерина.

Наступна акція біля «Ангела скорботи» відбудеться в понеділок, 1 серпня, тоді ж  родини військовополонених зберуться в церкві, щоб провести панахиду за загиблими.

Тетяна Руса.

 

 

Back to top button