У Хмельницькому встановлюють нові контейнери для сортування сміття

Для зручного сортування сміття в Хмельницькому біля сміттєвих баків  продовжують встановлювати нові контейнери. Жовтіі –  для пластику, а зелені для скла. Це  зручно і для містян, і для КП «Спецкомунтранс», яке окремим спеціальними машинами збирає відсортовану вторинну сировину і доставляє    на переробку. Раніше цим займалися приватні підприємці. Тепер   цю функцію виконують комунальники. Задля цього  «КП «Спецкомунтранс»  у 2021 році закупило 600 таких контейнерів, а у листопаді 2022 року їх почали встановлювати у найбільш населеному і наймолодшому мікрорайоні — на Озерній, де мешкає понад 60 тисяч містян. Зараз нові контейнери встановлюють у мікрорайоні «Виставка», а  з березня  ними зможуть користуватися  й  в інших мікрорайонах міста. І чим більше хмельничан буде свідомо ставитись до сортування сміття, тим буде менше шкідливого впливу на навколишнє середовище.

«Хмельницький в рік виробляє приблизно 10 7 тисяч тонн відходів . Відсоток пластику приблизно 7-10 відсотків, а скла менше . Пластик розкладається дуже довго. Це  сотні років, утворюючи  небезпечну суміш – лужний розчин, який може переміститися у підземні води, ґрунт і ріки, отруюючи екосистеми і шкодячи живій природі.  Скло майже не несе шкоди довкіллю, але щоб воно перетворилося в пісок, мабуть, потрібно тисячоліття»,  –  каже керівник офісу «Розумне довкілля. Хмельницький.» Іван Підіпригора.

До речі, вчені знайшли ефективний спосіб розкладання пластику до нешкідливого, екологічно чистого газоподібного водню та кількох корисних продуктів,  але це в Індії. До того ж  далеко  не весь пластик піддається  біологічному розкладу, тобто його не можна легко розкласти на нешкідливі продукти. Тому сортування залишається поки що   єдиним в світі  способом збереження екології. Саме тому –  це не  тренд, а необхідність.  Втім встановити контейнери для сортування  –  це ще півсправи. Дуже важливо сортувати його правильно.  Все має бути чистим і сухим, тобто без залишків їжі і води. Окрім цього в контейнер для ПЕТ пляшок заборонено викидати одноразовий посуд та  пляшки з-під олії, зубні щітки і соломинки для пиття, пакети з-під заморожених продуктів, пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп та целофанові пакети. Кришку з під пляшки варто сортувати також окремо. Якщо цього не робити, то цим ми додаємо роботи сортувальникам відходів. А ще обов’язково  пластикові пляшки перед тим, як покласти в контейнер, потрібно скручувати. Одна така дія дозволить втричі зменшити завантаженість контейнерів, відтак вони не будуть так швидко переповнюватися і комунальникам не доводитиметься, витрачаючи пальне, возити «повітря».

Щодо небезпечних відходів, таких як тара з-під миючих засобів, фарби, батарейки і багато інших речей, потрібно нести до екобусу, графік роботи якого завжди є на сайті міськради та в  місцевих масмедіа. Старі меблі, побутову техніку, метал, відходи будівельних матеріалів, одяг можна здати   на утилізацію та переробку в центрі управління відходами , який розташований  за адресою: проспект Миру, 7 (поблизу міського полігону ТПВ).

 Ольга Сєргєєва

 

Back to top button