У Хмельницькому встановлюють нові контейнери для сортування відходів: розпочали з Озерної

Хмельничани вже не перший рік сортують сміття, тобто відокремлюють з побутових відходів скляну тару та ПЕТ пляшки. На початку такої незвичної для переважної більшості містян новації нові баки заповнювались склом та пластиком повільно, та вже нині такі спеціальні ємності вже стали невід’ємною частиною місця збору побутових відходів. Звісно, ще зарано говорити, що все сміття, яке господарі виносять з домівок, відсортоване за правилами, проте містяни вже оцінили переваги сортування, екологічне виховання стає нормою життя, і навіть діти знають, які побутові відходи особливо небезпечні для довкілля, а які можуть іти на переробку.

Оскільки контейнери зношуються і потребують заміни, в місті почали встановлювати нові ємності для сортування скла і ПЕТ пляшок. Розпочали у найбільш населеному і наймолодшому мікрорайоні — на Озерній, де мешкає понад 60 тисяч містян.

До кінця тижня весь мікрорайон матиме нові контейнери. На початку 2023 року продовжимо оновлювати контейнери в інших частинах міста”, — зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук на власній сторінці у мережі Фейсбук. А у Центрі управління відходами нагадали про основні правила користування контейнерами: їх не можна розмальовувати і ламати; ПЕТ пляшки потрібно скручувати (стискати) перед тим, як викинути. Це дозволить суттєво економити простір у контейнерах та при транспортуванні; варто звертати увагу на маркування пляшок, на кожному контейнері є інформація про те, що можна викидати безпосередньо у контейнер, а що, зокрема тару з-під побутової хімії, клеїв, фарби та косметики, потрібно віддавати в Екобус.

Нагадаємо, 70 таких контейнерів у місті вперше почали встановили у 2018 році. Зявились вони у мікрорайонах Виставка та Озерна. А вже незабаром баки для ПЕТ плашок і скла були по решті районів міста. Завдяки такому сортуванню вдається бодай трохи зменшити навантаження на полігон твердих побутових відходів. До речі, нещодавно працівники офісу “Розумне довкілля. Хмельницький” ділились досвідом з колегами з Луцька, де також відкрили Центр управління відходами, за аналогом хмельницького центру. “Колеги з Луцька зізналися, що брали за основу наш досвід. Нам це приємно, оскільки завжди радо ділимося своїми напрацюваннями, щоб поширювати культуру поводження з відходами”, — йдеться у повідомленні офісу “Розумне довкілля. Хмельницький” на сторінці у Фейсбук.

Вікторія Катрич

Back to top button