У Хмельницькому висадять сто кленів “Армстронг”

 

100 саджанців кленів Фрімана сорту «Армстронг» незабаром зростатимуть у різних частинах міста. Ці надзвичайно красиві червоні екзоти висадять переважно у тих місцях, де викорчували старі та хворі дерева, і тепер на їх місці залишились лунки.

Таких поки що порожніх лунок найбільше в середмісті, на Прибузькій та на Чорновола. Начальник відділу благоустрою департаменту інфраструктури міськради Тетяна Циб розповіла, що тендер на закупівлю, висаджування та догляд за “червоними” кленами оголосили 21 квітня. Однак закупівля поки що не відбулася, оскільки було менш як два учасники торгів. Ця інформація розміщена в системі «Prozorro». Незабаром процедуру закупівлі оголосять вдруге. Єдине, що може завадити: через воєнний стан казначейська служба пропускає не всі платежі.

Очікується, що на закуплю саджанців та на догляд за ними витратять понад 411 тисяч гривень. Підрядник повинен також проводити догляд та поливати дерева. Це триватиме 6 місяців, якщо садитимуть навесні, та 12 місяців, якщо восени.

Озеленення — важлива складова міського дизайну. І важливо, аби і деревам, і мешканцям, і місту загалом було комфортно. Важливо обрати гарну форму, щоб вона була органічна, вписувалася в архітектоніку міста, не заважала ані руху транспорту, ані панорамі вулиці, не заважала нашим електромережам. Тому ця порода добре підходить для міських умов, оскільки крона не займає багато місця ”, — розповіла Тетяна Циб.

Відомо, що клен Фрімана “Армстронг” увібрав все найкраще від своїх “батьків”, американських кленів: міцну структуру, привабливу форму та ефектний колір листя. Максимальний розмір дорослого дерева може досягати 15-20 метрів заввишки (10м у віці 25 років), при цьому зберігаючи струнку “фігуру” — до 3 метрів в діаметрі. А названий на честь американського астронавта Ніла Армстронга.

Влітку колір листя смарагдово-зелений на зовнішній частині та сріблясто-блакитний на протилежній. Осіннє забарвлення листя вражає своєю палітрою — олійно-жовтий колір розмитий відтінками рубіново-червоного, а навесні з’являється червонокриле насіння. Витримує морози до мінус 34 градусів.

Вікторія Катрич.

Back to top button