У Хмельницькому з полиць дитячої бібліотеки прибрали книги, надруковані російською мовою

Прибрати  російськомовні книги  з бібліотечних полиць – це колективне рішення, яким працівники дитячої бібліотеки демонструють свою позицію. Кажуть,  зробити це мали ще   вісім років тому, коли  в  Донецьку пролунали перші вибухи і  з’явились перші жертви російсько-української війни. Ворог вбивав мирних людей лише за те, що вони хотіли жити  в своїй державі під прапором України.   Ще тоді  хмельничани  почали відмовлятися від російських товарів, аби не спонсорувати ворога. Так само був втрачений інтерес українців і до літератури, надрукованої російською мовою.

Нових російськомовних книг російських видавництв  дитяча бібліотека не купувала. А старі книги  просто  припадали пилом. Тепер, коли росія здійснює геноцид Українського народу, цю макулатуру з полиць бібліотеки вирішили прибрати. За словами директорки Хмельницької обласної бібліотеки для дітей Валентини Черноус, російськомовні книги винесли у закрите сховище, а це майже 45 тисяч різних видань.  Бібліотекарі кажуть, сьогодні читати твори, написані мовою агресора, мовою, якою  віддаються  накази вбивати українців, знищувати наші міста, бажання  немає ні в кого. Окрім цього російськомовна література не користується попитом у дітей.

Втім  школярі матимуть доступ до творів Пушкіна, Гоголя, Лермантова та інших письменників, які  входять до програми зарубіжної літератури  і які  перекладені на українську. Це майже тисяча книг.   Їх можна отримати за запитом.

Євген Ковтун

Back to top button