У Хмельницькому зафіксували випадки ботулізму

 

Домашня тушкованка, в’ялена риба, приготовлена власноруч,   липнева спека понад  30 градусів, яка «підігріває» небезпечні кишкові інфекції – в результаті   троє хмельничан нині перебувають  в інфекційній лікарні з діагнозом «ботулізм».

Першими пацієнтами інфекційної лікарні стали двоє чоловіків, які  з’їли на вечерю в’ялену рибу домашнього приготування. З’ясувалось, що риба була заражена збудником ботулізму. Симптоми хвороби у потерпілих  з’явилися вже наступного дня. Про це повідомив Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб. «Цей випадок класифікується як «сімейний осередок з трьома потерпілими».  За уточненою інформацією, 24 липня цього року двоє братів  –  1971-го та 1982-го р.н. споживали не лише в’ялену рибу домашнього приготування, а ще й домашню тушкованку.  До речі, домашню консерву, за словами потерпілих, виготовили ще у березні і жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою з партії. Разом із ними вечеряла й мати 1960 р.н., щоправда, риби вона не їла. І вечеря відбувалася не у Хмельницькому, як раніше повідомляли брати, а в одному із сіл Хмельницького району.

Жінці стало зле двома  днями пізніше і її також госпіталізували  до Хмельницької  інфекційної лікарні з діагнозом «ботулізм». «Усім хворим була введена протиботулінічна сироватка. За словами лікарки хмельницької інфекційної лікарні Вікторії Бондар, хворі перебувають під наглядом фахівців: жінка  –   у важкому стані, а чоловіки – у стані середньої важкості.

За сприятливого сценарію, лікування може тривати не менше кількох тижнів. Але за екстреною медичною допомогою хворі звернулися лише на третій день недуги. Один із хворих нарікав на появу сухості у роті, важкість ковтання, запаморочення та блювоту. В іншого, до всього, ще й двоїлося в очах та було утруднене дихання»,  — йдеться у повідомленні  Центру.

Станом на 1 серпня це вже 4 випадок зараження ботулізмом на Хмельниччині в цьому році. Нагадаємо, перший випадок діагностували в січні. Пацієнт вживав паштет із свинини домашнього приготування. Після цього його стан суттєво погіршився. Тоді, на щастя, лікарі змогли йому допомогти.

Медики застерігають: ботулізм — отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Головними симптомами, які відрізняють цю хворобу від харчового отруєння, є двоїння в очах, інші порушення зору, слабка реакція зіниць на світловий подразник, слабкість у м’язах, що починається з потиличних, хворий погано утримує голову вертикально, зміна тембру голосу, обличчя стає малоемоційним, схожим на маску, людині важко ковтати і висовувати язика. Якщо такі симптоми з’являються, необхідно негайно викликати швидку допомогу. Найнебезпечнішим проявом ботулізму може стати миттєвий розвиток дихальної недостатності. Водночас, у більшості випадків можна уникнути важкої недуги, якщо дотримуватися простих харчових правил, а саме:  перед вживанням продукти, зокрема гриби, на які припадає 70% усіх випадків інфікування хворобою, необхідно прогріти при температурі 120 ˚С понад 30 хвилин; фрукти та овочі повинні бути свіжими, ретельно очищатися, перезрілі та зіпсовані не використовувати до вживання. Також необхідно ретельно дотримуватися технологій консервування овочів, фруктів, риби та м’яса. В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо  банка роздута та деформована.

Вікторія Катрич.

Back to top button