У Хмельницькому затримали місцевих торговців бурштином

Український бурштин, а точніше рівненський, відомий на весь світ. Його археологічний вік становить майже 40 млн років. В Україні  в 2021 році почалася легалізація ринку видобутку бурштину. Процес отримання дозволів та ліцензій досить складний, але  вкладені інвестиції можна відбити в п’ятикратному розмірі. Проте «підприємливі» люди надають перевагу нелегальному бізнесу, щоб мати одразу  великі прибутки, не вкладаючи фінанси і не сплачуючи податки. Відтак  обсяги нелегального бурштину за різними оцінками експертів в десятки разів більший ніж легальний.

За інформацією поліції, з початку цього року до незаконного бурштинового «бізнесу» долучилося й  троє хмельничан. Двоє з них іноземці. Спільними зусиллями вони налагодили постачання з Рівненщини в Хмельницький  партії  бурштину, який називають ще українським золотом.

“Товар”  отримували  поштою. Далі йшло  «виробництво», яке зводилось до того, щоб пофасувати в окремі пакети, подрібнене сонячне каміння. Потім іноземці  знаходили жінок, які за винагороду і відпочинок в Турції, перевозили бурштин в  західноазійську країну,  де на нього вже  чекали  клієнти.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області за оперативного супроводу управління карного розшуку та процесуального керівництва прокуратури зупинили цей злочинний бізнес. Правоохоронці  задокументували збут понад 100 кг бурштину як у вигляді виробів, так і в необробленому вигляді, а під час  проведення санкціонованих обшуків у Хмельницькій  та в Рівненській областях, поліцейські вилучили майже  15 кг бурштину, 70 000 доларів США та 30 тисяч гривень.

Також у фігурантів знайшли  поштові накладні, чорнові записи тощо. Наразі трьом хмельничанам   вже повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 240-1 (Незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 4 до 7 років з конфіскацією майна. Двом  з них на період розслідування суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави. Третьому — цілодобовий домашній арешт.

 Євген Ковтун

 

Back to top button