У Хмельницькому завершується ера російськомовних вивісок

У розпалі «вивіскопад»: ще понад десяток російськомовних витворів, що «прикрашають» поки що фасади хмельницьких крамниць, офісів, місця громадського харчування і інші обєкти, доведеться змінювати на україномовні.

Міськвиконком нещодавно прийняв чергове рішення про їх демонтаж. Про це йдеться в проєкті рішення виконкому, опублікованому на офіційному сайті 9 травня.

І це вже друга хвиля дерусифікаці вуличної реклами: у квітні депутати проголосували, а виконком затвердив рішення про демонтаж 20 вивісок, одні з яких були відверто російськомовні, інші – замасковано, тобто російські слова написані латиницею.

Як і в попередньому документі, підставою зазначаються порушення вимог Правил розміщення вивісок у місті Хмельницький, затверджених 14 травня 2020 року. Зокрема, під демонтаж підпадають вивіски за такими адресами: вул. Зарічанська, 22 («МЭТР ПОЛА»); вул. Зарічанська, 22 («STRAJ»); вул. Соборна, 58 («ТАКИ ДА»); просп. Миру, 99/101 («МОЙ ДОМ»); вул. Тернопільська, 19 («Бушечка»); вул. Тернопільська, 30 («DVORIK»); вул. Інститутська, 14 («Вот блін»); вул. Львівське шосе, 12/1 («Спецодяг та Взуття.www.спецодёжка.укр»); вул. П. Мирного, 14/3-в («Poigraika»); вул. П. Мирного, 27/3 («Горящие туры»); вул. Залізняка, 8/1 («Free Дом»).

Управлінню комунальної інфраструктури спільно з комунальним підприємством «Хмельницькбудзамовник» доручено провести демонтаж вивісок та забезпечити їх зберігання. А поліцейські мають стежити за дотриманням громадського порядку під час виконання цих робіт.

Раніше заступник міського голови Микола Ваврищук зазначав, що дерусифікацію вивісок поступово проводитимуть у кожному мікрорайоні Хмельницького. Тож список торговельних точок може поповнюватися. Насамперед, за його словами, влада звертатиметься до бізнесу з вимогою змінити вивіски на україномовні. У разі відмови, комунальна служба робитиме це самостійно.

Однак винахідливість творців вивісок продовжує вражати не лише неповагою до державної, української мови, а й намаганням утвердити російську назву у будь-який спосіб, наприклад, ось як на цьому фото виглядає вивіска одного з салонів у новобудові.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button