У Хмельницькому збудують новий мікрорайон для переселенців

З початку повномасштабного вторгнення Хмельниччина прийняла понад 160 тисяч внутрішніх переселенців, нині, за інформацію ОВА, в регіоні залишилися понад 117 тисяч переселенців. Третина з них в обласному центрі.

В перші місяці великої війни  Хмельницький задіяв всі свої ресурси, щоб  вони мали дах над головою  – школи, дитсадки, бази відпочинку, заклади культури.  Відколи в місті відновили навчальний процес і почали працювати дитсадки, проблема з житлом для внутрішньо перемішених осіб стала однією з найголовніших і водночас найскладніших. Торік на позачерговій 18-ій сесії Хмельницької міської ради депутати  проголосували  за погодження на отримання гранту від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для фінансування інвестиційного проєкту на 1 мільйон 487 тисяч євро.  Це безповоротні кошти на облаштування житла для переселенців у Хмельницькому. Тоді мова йшла про два не житлові  комунальні приміщення   на Інститутській, 12/1 і на Кам’янецькій, 74. Наразі цей проект  зараз в роботі. За словами міського голови, реконструкція  будівель триває. До середини осені  її  планують завершити, а  вже  під зиму  завершити й усі ремонтні роботи і заселити в  гуртожитки людей. “ Попередньо повна реконструкція триватиме пів року. Опісля зможемо забезпечити тимчасовим житлом орієнтовно 150-170 сімей вимушених переселенців. Станом на початок цього тижня вже понад сто сімей стали на чергу для отримання тимчасового житла у Хмельницькій громаді. Це невелика цифра, адже у нас проживає набагато більше внутрішньо переміщених осіб», — розповів Олександр Симчишин.

Другий проєкт забезпечення житлом вимушених переселенців інакший. Він  передбачає будівництво   нового житлового комплекса.  Так само як і перший проект, будівництво   фіінансуватиме  ЄС.Місто відповідатиме лише за  проведення комунікацій до  кожної земельної ділянки та будівництво котельні.

«Європейський Союз підтримав нашу ідею і проєкт, який ми презентували. Це виділення ґрантових коштів для будівництва капітального житла. Між Гречанами і Олешином є вільні земельні ділянки. По суті, ми там бачимо новий мікрорайон, який можна розбудовувати. В суботу ми мали спілкування тут, в Хмельницькому, з керівниками проєкту. Їх повністю влаштовує співпраця з нами. З їхніх слів, на квітень-травень вже будуть кошти. І, можливо, в травні-червні розпочнеться саме будівництво». Все житло буде соціальним , воно буде обов’язково в комунальній власності», – зазначив Олександр Симчишин.

Все житло буде соціальним і перебуватиме в комунальній власності.

Євген Ковтун

Back to top button