У Хмельницькому зменшать енерговитрати через термомодернізацію

Не так вже й давно, коли  середні витрати за  отримані комунальні послуги були зовсім мізерні, ніхто й навіть не знав про таке поняття, як енергоефективність та термомодернізація. Зараз  ми навчилися економити і воду, і газ, а комплексне утеплення будівель, як і модернізація інженерних систем, стало не просто звичною, а необхідною процедурою і не лише для власників квартир.

Втім термомодернізація не обмежується економією в енергоспоживанні. ЇЇ завдання комфортне середовище в будівлі, зокрема нормалізувати вологість, покращити якість повітря. А це не лише утеплення стін, а цілий комплекс робіт, в тому числі й заміна вікон.

Приміром  після проведеної термомодернізації  об’єктів соціального призначення в Хмельницькому: дитячих садків та навчальних закладів  дозволило не лише  майже вдвічі зменшити споживання газу, а й  створити комфортні умови  для дітей. Процес термомодернізації бюджетних установ  продовжується.  Зараз у розпалі роботи з утеплення фасаду та сходового майданчика перед палацом творчості дітей та юнацтва.

На ці роботи  передбачено в бюджеті громади 10 млн грн. Також  розпочались роботи з заміни старих систем теплопостачання, утеплення конструкцій будівель, стін, дахів, перекриттів, вікон, дверей у низці закладів середньої загальної освіти, профтехосвіти,  медицини.

До прикладу, ще у квітні цього року в усіх корпусах Хмельницької міської лікарні  були замінені старі вікна  на енергозберігаючі, а зараз в корпусі №2  триває  капремонт та проводиться термомодернізація фасаду. За словами Олександра Симчишина, на виконанні цих робіт в бюджеті передбачили 8, 5 мільйона гривень. Крім того, господарським способом планується утеплити горище корпусу №5. На  виконання цих робіт також передбачені кошти  з міського бюджету. Зараз триває процедура закупівлі будматеріалів.

“Термомодернізація  –  один із пріоритетів на цей рік. До зими маємо зробити максимум, щоби якнайменше залежати від енергоресурсів і економити їх. І, найголовніше, створити комфортні умови для  тих, хто перебуває в термомодернізованих приміщеннях», –   сказав  міський голова.

Зазначимо, що  цього року депутати  Хмельницької міськради виділили понад 200 мільйонів гривень на термомодернізацію і підвищення енергоефективності бюджетних установ.

Ольга Сєргєєва 

Back to top button