У Хмельницькому знизять тарифи на тепло і гарячу воду для бізнесу

Для бізнесу, який й так платив за тепло і гарячу воду більше ніж населення, з січня цього року опалення здорожчало на понад 1,3 тисячі гривень за гігакалорію, а гаряча вода — на понад пів сотні за метр кубічний. Результат такої політики уряду  містяни вже відчули, адже підприємства і підприємці вимушено закладали  цей захмарний  тариф  в ціну товарів і відповідно їх вартість зросла. Дехто  вимушений був скоротити виробництво, а дехто, аби не піднімати ціну на товари та послуги намагався відмовитися від централізованого постачання гарячої води та тепла, але практично зробити це  було не можливо, оскільки  така ініціатива підприємців та підприємств могла призвести до розбалансування всієї системи.

Власне,така ситуація  спостерігалась і спостерігається досі по всій Україні, хоча підвищення тарифів для бізнесу  не була  ініціативою органів місцевого самоврядування. Це урядові новації. Фактично Кабмін зобов’язав постачальників тепла  щомісяця переглядати тарифи для бізнесу на ґрунті ринкової вартості газу.

26 жовтня на черговому засіданні виконавчого комітету Хмельницької міськради вирішили  відкорегувати тарифи на постачання тепла та гарячої води для так званих інших споживачів, тобто для бізнесу.

«Ми скорегували тарифи на гарячу воду і тепло, але це корегування стосується винятково для бізнесу. Для населення тарифи залишаються такими як вони були, починаючи з 2018 року. Для бізнесу вони будуть меншими приблизно в два рази. По суті на листопад, на найближчий час, а як буде далі залежатиме від ціни на газ. Будемо сподіватися, що вона буде так само меншою в два рази, як то було в минулому році», –  зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Нагадаємо , з 1 червня за світло населення платить не 1,44 і 1,68 гривні за кіловат, а за єдиним тарифом — 2,64 гривні. Сума у платіжках за електроенергію зросла приблизно на 250 гривень. Ціна ж на газ для населення залишилася незмінною і становить 7,96 грн за куб. м (з ПДВ). За воду українці платять  також по-старому тарифу. Після того, як в липні було анонсовано про збільшення тарифів на постачання та відведення води в середньому на 32 відсотки, уряд  після заяв президента  відмінив власне рішення.

Євген Ковтун

 

 

Back to top button