У Хмельницьких амбулаторіях сімейної медицини запрацював ще один кабінет забору крові для дітей

Попри війну та обмежені ресурси, обсяг гарантованих медичних послуг для українців не зменшений. Як і раніше, програма медичних гарантій-2023 охоплює всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію. Без будь-яких доплат або придбання витратних матеріалів можна пройти й лабораторно-діагностичні дослідження та швидкі тести, які допоможуть з’ясувати, в якому стані ваш організм. Скільки разів на рік потрібно проходити профілактичний огляд, здавати аналізи та що для цього потрібно? Про це наша розмова з директоркою Хмельницького міського ЦПМСД №2 Людмилою ГОЛОВКО.

Пані Людмило, наскільки часто сьогодні пацієнти звертаються до сімейного лікаря на ранніх стадіях захворювання та для проходження лабораторно-діагностичних досліджень?

Для багатьох теперішній ритм життя, на жаль, не дозволяє звертатися до лікарів за першими скаргами. Нерідко люди записуються на прийом уже після того, як симптоматика починає заважати жити повноцінно. Разом з тим звернень для проходження аналізів побільшало. Є в Нацслужбі здоров’я такі держборди, на яких фіксується спеціальна інформація, яка виставляється на огляд. На першому році великої війни вона була за- крита. Зараз держборди відкриті, і там видно все, зокрема, скільки зроблено аналізів і не тільки аналізів. Ми зараз маємо підписаних 166 тисяч декларацій, і за цим показником входимо в п’ятірку найбільших у державі закладів первинної ланки. Тому в нас обсяги і обстежень, і аналізів дуже великі. В кількості нас не обмежують, тобто, в нас немає якогось ліміту. Скільки пацієнт звертається, тим більше, якщо є покази, стільки йому призначають пройти аналізи.

Але як часто потрібно проводити лабораторні до- слідження, які саме аналізи можна пройти безкоштовно?

По-перше, проблем зі здоров’ям можна легко уникнути, якщо регулярно відвідувати поліклініку з профілактичною метою. Тобто, варто прийти на прийом до свого сімейного лікаря хоча б раз на рік, навіть якщо вас нічого не турбує. Він направить вас до вузькопрофільного фахівця, якщо потрібно. Ті, хто має певні проблеми зі здоров’ям, мають робити це частіше. Обов’язково слід пройти як інструментальні обстеження: УЗД внутрішніх органів, органів малого тазу, молочних залоз (жінкам після 45 років — мамографію), електрокардіографію (ЕКГ), рентгенологічне обстеження або флюорографію органів грудної клітки, так і лабораторні дослідження. Зокрема, загальні аналізи крові. Саме з цього дослідження розпочинається будь-який діагностичний пошук. Воно покаже, чи достатній рівень гемоглобіну, як працює система згортання крові, чи немає запального процесу тощо. До обов’язкових аналізів належить загальний аналіз сечі, який покаже роботу нирок та сечовидільної системи, аналіз на цукор і швидкі тести на ВІЛ, СНІД, на гепатити Б і С.

Ми говоримо, що це саме ті аналізи і обстеження, які надаються безкоштовно. А хто ж їх оплачує?

Наш пакет послуг, підписаний Національною службою здоров’я, передбачає і обов’язкові, і профілактичні обстеження. Вони надаються безкоштовно за місцем надання послуг. Тобто в кожній амбулаторії. Все це проводиться за кошти, які нам платить Нацслужба здоров’я за надання послуг. Тобто, за кількість декларацій, які ми уклали з нашими пацієнтами, оскільки представником пацієнтів є саме Нацслужба здоров’я.

А хто здійснює забір аналізів і їх безпосередньо досліджує?

Якщо раніше для проведення аналізу крові ми цю послугу виставляли на тендер, і він був не на один мільйон гривень, оскільки ми досить великий центр, то зараз ситуація змінилася. Задля того, щоб задіяти до аналізів фахівців нашого центру, і щоб це було сьогодні на сьогодні, ми почали купувати аналізатори крові і аналізатори сечі, розхідні матеріали та обладнання. Відтак в кожній амбулаторії вже маємо власні аналізатори, які дозволяють отримувати результати аналізів практично миттєво. Окрім того, що це дає змогу дещо заощаджувати кошти, це й дуже зручно для пацієнтів. Показники, які вищі чи нижчі за норму, обводяться квадратиками, щоб клієнт звернув на них увагу. Проте результати обстежень (і лабораторних, і інструментальних) не потрібно розшифровувати самостійно, з допомогою друзів чи Інтернету, а звернутися до сімейного лікаря. Він проаналізує отримані результати та скаже, в якому стані ваше здоров’я і чи потрібно на щось звернути особливу увагу, аби не допустити того чи іншого захворювання.

А діткам кров можна здати так само в амбулаторіях?

Діти дуже негативно реагують на забір крові з пальчика, тому цей процес трішки складнуватий. Навіть в лабораторіях, де забір крові в діток здійснюють спеціалісти з досвідом, для цього є всього кілька лаборантів. Ми пробували, щоб наші процедурні медсестри брали забір крові в діток. Попервах в нас це не виходило. Там дуже тоненький капіляр, і набрати потрібну кількість крові в дитинки складно. Ми виставляли цю послугу на тендер, тобто купували її. Придбавши аналізатори, ми задумались над тим, щоб і для діток створити пункт забору крові, і на місці, своїми силами робити ці аналізи. Ми взяли досвідчених лаборантів, і в нас все вийшло. Нещодавно в амбулаторії загальної практики сімейної медицини №8, яка знаходиться на Зарічанській, 30, розпочав роботу ще один кабінет забору крові для діток. У нас в місті з 13 амбулаторій є чотири, які через брак площі не мають аналізаторів, і забрані в них аналізи, в тому числі й дитячі, ми звозимо саме на Зарічанську.

Дехто з пацієнтів вважає, що за аналіз краще заплатити, оскільки безплатно його зроблять неточно.

Раніше медичне лабораторне обладнання вимагало реактивів, сертифікації для лабораторії. Сьогодні і в наших амбулаторіях, і в приватних стоять аналізатори, тобто аналізи досліджують автоматично на спеціальному обладнанні. Вже не потрібно лаборанту через мікроскоп рахувати лейкоцити, еритроцити і т.д. Це роблять лише в тих випадках, коли є підозра на конкретну хворобу. Тобто, з цим проблем немає. Тим більше, що аналізи, які входять до пакету послуг, безкоштовні лише для пацієнтів. За них ці послуги оплачує Нацслужба здоров’я.

А яка ситуація в сільських амбулаторіях?

Із 17 амбулаторій нашого центру — чотири в селах. Усі забезпечені аналізаторами. І якщо раніше мешканці сіл намагалися здати аналізи в місті, зараз надають перевагу спеціалістам, які працюють безпосередньо в селі. Ми доплачуємо процедурним медсестрам за те, що вони роблять ці аналізи. Хоча це не зовсім економічно вигідно, бо пацієнтів у селі менше, проте людям це зручно, і це головне. До речі, всі результати аналізів вносяться в електронну систему охорони здоров’я в кабінет пацієнта. Тобто ми зараз відходимо від звичайних медкарток. Вже йде електронна картка. Медсестри мають електронний підпис і відповідають за реєстрацію аналізів.

Але ж, окрім загального аналізу крові, є аналізи, які вказують не лише на зміни в організмі, а й на причини таких змін, приміром, біохімічні аналізи. За них потрібно платити?

Коли пацієнт звертається за медичною допомогою з певними скаргами, то в більшості випадків наші лікарі призначають йому загальний аналіз крові. Це базова діагностична процедура, яка дозволяє встановити факт порушення в роботі організму. Біохімічний аналіз крові надає точну інформацію про стан більшості життєво важливих органів, а також дозволяє оцінити основні обмінні процеси. Проте цей аналіз не входить до пакету первинної допомоги. Якщо лікар вважає, що аналіз потрібно зробити пацієнту, він направить його на спеціалізовану ланку (вторинку), і пацієнт отримає його безоплатно в закладах, які мають договір з Національною службою здоров’я України на амбулаторну допомогу.

А аналізи на гормони? Кому і для чого їх призначають?

Кожен гормон має вузьку “спеціалізацію”, тобто впливає на “свою” зону відповідальності в організмі. Тож дослідження гормонального фону допомагають виявити захворювання, якщо інші показники не дають повної картини стану здоров’я і не дозволяють поставити точний діагноз. Іншими словами, лікар за наявністю скарг на ті чи інші порушення здоров’я, наприклад, частий головний біль або випадіння волосся, може зорієнтуватися, на які гормони потрібно здати аналіз, щоб підтвердити або спростувати попередній діагноз. Дати направлення на аналізи і визначити необхідність в обстеженні гормонального фону може тільки лікар-ендокринолог, акушер-гінеколог або інший фахівець, якому потрібно уточнити діагноз. До пакету первинної допомоги аналізи на гормони також не входять, але ми таку пільгу за необхідності своїм пацієнтам надаємо. Справа в тім, що коли починалась епідемія коронавірусу, була вимога міністерства охорони здоров’я постійно тестувати медперсонал на наявність імуноглобулінів, а реактиви на такі дослідження дуже дорогі. Оскільки в нас дуже велика кількість медпрацівників, ми вирішили, що нам буде вигідніше придбати ІФА аналізатори. Коли ж почалася вакцинація, і коронавірус пішов на спад, ми цей апарат почали використовувати для додаткових пільг своїм пацієнтам, які з нами уклали декларацію. Так само, як і аналізатори загального аналізу крові, ІФА аналізатор робить аналіз в автоматичному режимі і так само не потребує сертифікату для лабораторії. Відтак на цьому апараті ми робимо аналіз на гормони щитоподібної залози, на простато-специфічний антиген — аналіз крові, який призначається чоловікам за підозри на простатит, аденому передміхурової залози або рак простати. Раз на місяць ми оголошуємо по своїх амбулаторіях, що чоловіки вікового ризику, тобто після 50 років, мають право безкоштовно здати аналіз на гормон ПСА. Потрібно звернутись до сімейного лікаря, який надасть направлення.

Оскільки Ви згадали про коронавірус, яка зараз ситуація?

Порівняно з минулим роком краща, але кілька тижнів тому ми спостерігали незначне зростання цієї інфекції. Наразі ми повністю забезпечені швидкими тестами, маємо досить ефективний препарат, який застосовується при ковіді, тому потрібно приходити на діагностику до свого сімейного лікаря одразу, якщо є ознаки вірусної інфекції. Не потрібно забувати й про вакцинацію, щоб наш імунітет не забував, що таке COVID-19, і міг з ним впоратися, і, звісно, не забувати про миття рук і дезінфекцію.

Розмовляла Лариса Лазаренко

Back to top button