У хмельницьких дитсадках запровадили пізнавально-ігрові прогулянки

З початку війни українські дошкільні заклади, в тому числі й хмельницькі, тимчасово не працюють, однак педагоги продовжують спілкуватися зі своїми вихованцями. А разом з наймолодшими хмельничанами  активно проводять час малюки переселенці. Вихователі пропонують дітям зустрічі, під час яких не лише розважають та відволікають від тривожних станів, але й навчають та розвивають. Обов’язковою умовою є присутність біля дитини одного з батьків та інформування їх про правила безпеки, а також про місце знаходження найближчого укриття. Кожен заклад обирає власну форму занять з дітьми, головне- колективна, змістовна, пізнавальна діяльність.

До прикладу, з другої половини березня, за сприятливих обставин, тобто, за відсутності тривоги, щоденно проводять з малюками «Прогулянки з «Капітошкою» вихователі  ДНЗ «Капітошка». Нині працівники дитсадка залучають до освітнього процесу діток тимчасово переміщених осіб. Місце проведення прогулянки —  ігровий майданчик. Змістом заходу є пізнавально – ігрова, театралізована, мистецька, природничо-екологічна діяльність малят. Педагоги навчають дітей, читають казки, розповідають про важливість допомоги, праці, дружніх відносин, виконують пальчикову гімнастику, різноманітні вправи та спонукають дітей до спілкування.

Подібні заходи проводять педагоги й інших закладів дошкільної освіти. В ЗДО №3 «Світлячок» з дітками та батьками з Харкова , Києва , Волновахи, Луганська, Лисичанська провели День казки та творчості. Переглянули українську народну казку «Солом‘яний бичок», на майстерку з орігамі виготовляли казкових  персонажів та пригощалися  смаколиками. Основна мета такої роботи — забезпечення психолого-педагогічної підтримки дітей, збереження психічного здоров’я. Працюють вихователі відповідно до затверджених програм. Наприкінці кожного тижня на офіційних ресурсах Хмельницької міської ради та департаменту освіти та науки публікується перелік занять та посилання для участі. Батьки можуть долучати дітей до онлайн-занять на платформі zoom або записатись  на офлайн-заняття.

До речі, у Хмельницькому з 4 квітня очно запрацювали три дошкільних заклади для  дітей  працівників критичної інфраструктури міста. Як повідомила в.о. директора міського департаменту освіти на науки Ольга Кшановська, якщо збільшуватиметься кількість запитів від батьків, у місті відкриють ще додаткові чергові дитсадки.  «Ми очікуємо набагато більшу кількість, тому що всього в нас потреба понад 850 діток”, — каже посадовиця. 

Вікторія Катрич.

Back to top button