У хмельницьких селах волонтерять в кожній хаті

Десятки тисяч банок тушонок та рибних консервацій, домашні смаколики з  печі за особливими рецептами: так сільські громади в усіх куточках Хмельниччини забезпечують ситий тил нашому героїчному фронту.

Майже дві тисячі банок рибних консервів з товстолоба та коропа приготували в Олешинському старостинському окрузі. Рибу надав волонтерам Хмельницький рибгосп, а чистили її толокою, у понад сто пар рук. Так само гуртом й консервували її. Аби впоратись з такою кількістю продукції, до рибного конвеєра долучалися навіть мешканці інших громад та пацієнти реабілітаційного центру, розташованого в селі.

“Відразу приєдналися до олешинців люди з Водичок і Давидковець», – розповіла голова Олешинського старостинського округу Валентина Базилюк. А ще в сільському клубі жінки готують інгредієнти для енергетичних батончиків, фасують вироблену власноруч домашню продукцію, і все передають тоннами на передову і в міста, які найбільше постраждали від рашистів.

В Олешині допомагають і військовим, і цивільним, бо добре знають, що на волонтерів чекають всюди. Майже кожна хата тут – окремий пункт забезпечення: в одній печуть хліб, в іншій – смажать котлети та роблять кров’янку і ковбаси, в сусідній – вареники ліплять відрами, які заливають смальцем.

І іншому куточку області, на Теофіпольщині, селяни також стали активними волонтерами. У кількох селах толокою вже «закатали» понад 3000 банок рибних консервів. Кілька тонн риби для цього доставили також працівники Хмельницького рибгоспу.

А на Старосинявщині, в славетному селі Пилявка, відомому ще з ХУІІІ століття визвольною битвою полків Богдана Хмельницького, волонтерську працю селян очолила родина місцевого парафіяльного священника. До пилявців приєдналися жителі з ближніх сіл і разом, толокою готують захисникам України домашні страви. Деякі — винятково місцеві. Тож серед численних ящиків із копченим м’ясом, паштетами та рулетами є особливий делікатес. Про нього розповіла 74-річна Ольга Стельмащук, мати священника Миколая. “Це печені у фользі картоплини з сюрпризом всередині. Ми їх називаємо пилявецькі «кіндери», – каже вона. – Там всередині є мариноване сало. Такі «кіндери» більше тижня не псуються».

А напередодні великодніх свят  жінки з Пилявки і ближніх сіл за день перечистили, перерізали тонну риби, яку, так само, як і олешинським волонтерам, безоплатно надав Хмельницький рибгосп. З товстолобів робили домашні консерви. Готували і по домівках,і в сільському клубі, який став громадською “гарячою” кухнею, тут куховарять для армії щоденно.

Отець Миколай розповів, як на третій день війни вирішили громадою, за гроші з церковної скарбниці, купити свинячу тушу та наготувати тушонок, ковбас і копченостей українським воякам. Відтоді за громадські кошти, зібрані в церкві¸ купили вже 11 свиней, виготовили понад півтисячі банок тушонок та інших делікатесів.

Волонтер зі Старої Синяви Михайло Скрипник щодня возить своєю автівкою продукти з сіл громади у військові частини та штаб допомоги в Хмельницький. Щоразу доставляє й домашній хліб, який дуже смакує нашим бійцям. Хліб також селяни випікають по домівках. Допомагають і переселенці. Одна з таких сімей – кияни, які тепер волонтерять у Пилявці.

За домашню їжу бійці дякують волонтерам. І, як вдячність і шану, спецпризначенці надіслали господиням подарунок, який усіх розчулив до сліз: полотнище державного прапора. Ця дорога відзнака їх щиросердної праці – на найбільшій стіні в клубі, де працюють сільські волонтерки. А подяки по телефону волонтери слухають від армійців щоразу, коли з Пилявки приходить смачний вантаж. «Коли вже буде перемога, заріжемо ще свиню і будемо чекати наших хлопців тут, накриємо великий стіл і всім селом привітаємо їх і всіх нас з цим великим святом», – каже Ольга Стельмащук.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button