У католиків — Попільна середа

У католиків піст триває 46 днів і завжди починається в середу. Католицький Великий піст 2024 триває з 14 лютого до 30 березня. Перший день посту — Попільна середа — цього року випадає на 14 лютого.

Цього дня віряни відвідують церковні служби, під час яких священник за обрядом виводить великим пальцем знак хреста із попелу спершу на своєму чолі, а потім на чолах парафіян.

Великий піст у католиків тісно пов’язаний з числом 40 і з покаянням гріхів. Спочатку стільки днів і тривав піст, хоча у VIII столітті до нього додали ще шість днів. У християнстві грішники 40 днів каються в скоєних гріхах.

У Попільну середу католики заготовляють попіл і освячують його в церкві. Найчастіше це попіл від спалювання пальмових гілок, які використовувалися на Вербну неділю минулоріч. На ранковому богослужінні в цей день віруючі посипають собі голову попелом або малюють попелястий хрест на лобі.

Віряни відмовляють від м’ясної їжі, а також їдять тільки один раз в день. При цьому, на відміну від православ’я, католикам можна їсти молочні продукти і яйця навіть у піст (хоча дехто відмовляються і від цих продуктів).

Попільна середа і весь Великий піст у католицтві супроводжується молитвами і покаянням. Віруючі намагаються частіше здійснювати добрі справи і подавати милостиню.

Back to top button