У кінологічному центрі Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області відбувся перший випуск «курсантів»

У кінологічному центрі Головного управління Нацполіції в Хмельницької області, на базі якого в листопаді минулого року відкрили розплідник службових собак, відбувся перший випуск пухнастих  «курсантів». 10 службових цуценят вирушили  на службу в різні міста України. А невдовзі в розпліднику мають народитися цуценята й у німецької вівчарки.

Суми, Чернігів, Херсон, Черкаси — в ці міста вирушили п’ять бельгійських вівчарок і п’ять лабрадорів, повідомили в секторі комунікації поліції Хмельницької області.

«Розплідник службових собакбув відкритий минулого року на базі нашого кінологічного центру,  –  розповів  Олексій Дияк, начальник кінологічного центру ГУНП в області. –   І ось перші хмельницькі  цуценята, які були вирощені в цьому розпліднику, ми передали колегам в інші області. Цуценят оглянув лікар Кирило Чумаков, видав документи відповідні, що дані цуцики придатні для служби в поліції, а також міжнародні ветеринарні  сертифікати».

В розпліднику  облаштували майданчики для вигулу та дресирування цуценят, ветеринарно-карантинний пункт, 10 комфортних родильних вольєрів з обігрівом тощо. Потреба у його створенні була пов’язана з тим, що під час повномасштабного вторгнення окупантів кінологічні центри в областях, де були активні обстріли та точились бойові дії, сильно постраждали. Основний розплідник поліцейських службових собак у місті Ірпінь був також зруйнований, і потрібно було терміново облаштувати нові розплідники в інших, відносно мирних  містах, зокрема в Хмельницькому.

Для функціонування сучасного розплідника є всі необхідні умови. Перш за все — це висококваліфіковані спеціалісти з великим досвідом роботи.Також на базі Кам’янець-Подільського  аграрно-технічного університету функціонує кафедра кінології, що дає наукове підґрунтя діяльності. Крім того, кінологічний центр тісно співпрацює з Першим військовим ветеринарним шпиталем та його головним лікарем Кирилом Чумаковим, який уже давно опікується здоров’ям поліцейських собак, в тому числі й  в деокупованих містах  та тими чотирилапими, які несуть службу на фронті.

А ще на базі кінологічного центру  регулярно відбувається профогляд всіх службових собак. «Службовим собакам необхідно постійно  проходити вакцинацію, дегільмінтизацію та диспансеризацію,  –  розповіла Інна Герасимова, старший інспектор-кінолог ГУНП в Хмельницькій  області. – Це дає змогу нашим песикам  постійно бути  в строю та виконувати свої обов’язки».

Вікторія Катрич.

 

 

Back to top button