“У міста є Я”: урбаністика, яку творить молодь

Юні хмельничани вчаться допомогати своєму місту стати безпечним, красивим та зручним за програмою сталого розвитку.

Як з’являється вода у кранах? Чому потрібно сортувати сміття? Навіщо люди сплачують податки, і як місто може їх використати? Місто творять люди: вони можуть робити його кращим, а можуть шкодити. Тому вибір за нами, яким воно буде, і якими жителями будемо ми — відповідальними чи байдужими. Ці та інші теми обговорюють і аналізують учасники проєкту від Урбан руху “У міста є Я”. “Сталий розвиток” — саме таку назву мала третя зустріч в рамках проєкту, який у Хмельницькому реалізовує спортивно-культурний центр “Плоскирів”. Загалом програмою передбачено 11 занять, під час яких фахівці розповідатимуть, яким чином можна створити екологічне та дружнє середовище в міському просторі. Про це йдеться в повідомленні пресслужби міської ради.

20 молодих людей різного віку та з різних мікрорайонів міста говорили про ознаки сталого розвитку, створювали свій власний чек-лист щодо цих рекомендацій. Учасники отримали можливість спроєктувати місто своєї мрії, де вони почуватимуться комфортно та матимуть можливість реалізовувати свої ідеї, базуючись на знаннях та навичках, отриманих під час роботи у проєкті. Приємним бонусом для учасників також став організована кава-брейк і стильні екошопери, які присутні отримали в подарунок, адже використання екоторбинок — це теж про сталий розвиток.

Урбан рух “У міста є Я” створений за підтримки міжнародного Фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), який фінансує інноваційні, високоефективні програми, що здійснюють реформи та змінюють на краще життя людей в Україні та Молдові. Ідея Урбан руху зародилася на базі однойменної книжки “У міста є Я” авторки Ірини Озимок, яка стала інтерактивною книгою-ілюстрацією про те, як функціонує місто та роль людини в ньому. У книзі авторка розповідає, як живуть міста, як вони змінюються, як на них впливають технології, споживання, клімат та комп’ютерна революція і яка роль людини в цьому. Книга не змальовує ідеальне чи конкретне місто, а містить цікаві факти та історії з різних куточків світу. 13 розділів навчають, що таке бюджет міста, як працює місцева влада, куди зникає сміття та звідки береться вода, чому безпека важлива і як взяти участь у прийнятті рішень.

Проєкт успішно реалізовується у 18 громадах України.

Вікторія Катрич

Back to top button