У парку поселиться “Павучок” з “павучатами”

У травні в парку ім. М.Чекмана розпочнуться роботи з монтажу нового дитячого майданчика “Павучок”.

Це скульптурна композиція, виконана за ескізом Андрія Черніцького, депутата міської ради, героя-добровольця російсько-української війни, який загинув на Луганщині 1 липня 2023 року, рятуючи побратимів. Скульптурна окраса буде встановлена в пам’ять про героя, Почесного громадянина Хмельницької громади.

На ескізах та кресленнях — дитячий атракціон “Павучок” і розрахунки необхідних матеріалів. Ще в 2014-му їх розробив хмельничанин Андрій Черніцький. Його любов до інтерактивних металевих скульптур-атракціонів розпочалась із дружби з народним художником України Миколою Мазуром. А скульптури з металу Андрій вважав найкращими хмельницькими ландшафтними мистецькими витворами. І виношував власні ідеї, продовжуючи традицію учителя-художника Мазура. Але в 2014 році, в перші дні російсько-української війни, пішов добровільно захищати Україну. Зі слів дружини Іванки, чоловік був майстерним зварником. По поверненню разом з Іванкою вирішили відновити в парку Чекмана унікальний “Космодром” Миколи Мазура — унікальний металевий скульптурний комплекс, який знищувався часом та корозією, потребував негайної реставрації. Тож У 2018 році вони разом оновили “Космодром”. Працювали, розповіла Іванна, понад півроку.

Водночас Андрій працював над проєктом свого “Павучка”. Однак реалізувати задумане не встиг. Коли розпочалася повномасштабна війна, Андрій Черніцький знову добровільно пішов захищати Україну. “Приходить із військкомату, каже: “Усе, я йду воювати”. Я починаю плакати. Він каже: “Чого ти плачеш? Ти куди мене проводжаєш? Я іду захищати Україну, я іду захищати тебе з дітьми, щоб ці гниди сюди не пішли. І ти маєш мене підтримати, — розповіла згодом Іванна Черніцька. — У нас самих донька й син, Андрій хотів зробити приємним місце в парку для діток та мам. І це не єдиний проєкт, він хотів надалі в парку створювати різні скульптури”, — згадує Іванна. З Андрієм вони були разом 12 років. Каже, любив і піклувався про дітей. “Коли чоловік кудись їхав, він ставив сина Святослава перед собою і казав: “Святику, я їду, на тебе залишаю наших дівчат, ти за старшого в цій сім’ї. Не давай нікому образити їх. І малий: “Добре, тату, зрозумів”. Коли нам сказали про загибель, малий сказав: “Тепер я старший чоловік у цій хаті. Тепер я буду за вас відповідати”. Мала то дуже сильно плакала, вона — татова доця”, — каже дружина.

У пам’ять про героя в хмельницькому вирішити реалізувати його мрію. “Дитячий майданчик , де в центрі фігура “Павук”, по боках павучки-пружинки, павутинки-кокони, власне, це дуже цікаво і оригінально, — розповів заступник міського голови, директор інфраструктури м. Хмельницького Василь Новачок. — Тоді не було можливості це реалізувати, бо був ковід, потім почалась велика війна і Андрій з перших днів пішов воювати. Але його проєкт завершимо ми. Я думаю, це буде гідна пам’ять про героя хмельничанина. Андрій, коли відправлявся на війну, казав: “Зараз волонтерити не можу, щоб зробити “Павука”, але колись обов’язково ми до нього повернемося”. Вже після загибелі Андрія я шукав у себе в шухляді документи і між паперами знайшов ці ескізи. Вони збереглися, мають досить ґрунтовні розрахунки”, — згадує Василь Новачок.

Цей дитячий комплекс планують створити і встановити в центральній частині парку ім. М.Чекмана поруч із зоокуточком і колишньою танцювальною зоною. Старий, майже півстолітній майданчик демонтують, а на його місці втілять задум Андрія Черніцького. Вартість проєкту — близько мільйона гривень. “Виготовили проєктно-кошторисну документацію, і цього року, без залучення коштів міського бюджету, виключно за кошти КП “Парки і сквери м. Хмельницького”, ми розпочинаємо реалізовувати цей проєкт. З нами вже підписаний договір з парком на виготовлення і монтаж, підписали договір з виробником, і він в майстерні вже приступив до роботи”, — повідомив посадовець. А монтувати в парку “Павучка” розпочнуть у травні.

Цікава не лише скульптура, а й її символіка. Вона збереглась у різдвяних дійствах: на Святвечір до стелі біля покуття підвішували сплетеного хрест-навхрест з соломи Павука — символ домівки, щоб добро спліталось міцно, як павутина. За давніми віруваннями українців, павук — двоякий символ. Сприймається як символ центру світу: заснувати світ — це “павукова робота”. Він же — ловець людей в сплетену ним павутину, яка міцна, якщо когось треба спіймати і знищити, але слабка і рветься, якщо на неї надіятись, аби щось втримати. Його також вважали символом Сонця: від павука, коли він знаходиться в центрі павутини, так розходиться мереживо павутинок, як від Сонця промені. Водночас він був символом місячної богині, яка пряде павутину часу і долю кожної людини.

Незабаром хмельничани матимуть свого “Павучка”, щоб спліталась щаслива доля наймолодшим нашим мешканцям.

Тетяна Слободянюк

Back to top button