У селі Хмельницької громади будують бомбосховище-криївку

Ідея споруджувати криївки, як музеї героїчної історії УПВА, в Україні нині популярна і викликає підвищену цікавість: адже повстанські сховки огорнуті легендами, як і вся діяльність народної армії УПА, якій цьогоріч минає 80 років. І цей історичний екскурс став відлунням теперішньої великої визвольної війни українського народу проти московського окупанта.

Нині Україна вкривається іншими криївками, де українці ховаються від ракетних та бомбових ударів, це укриття та бомбосховища. І коли закінчиться ця війна, чимало з них стануть музеями, які розповідатимуть про мужність українців, яка здолала криваву лють ворога.

А ось Велика Калинівка, що входить до Олешинського старостинського округу Хмельницької міської тергромади, стала першим не лише на Хмельниччині, а й в Україні селом, де споруджують укриття-криївку. Як сховище, приміщення служитиме і школі, і мешканцям Великої Калинівки. Нині тут в розпалі будівельні роботи, які розпочались в кінці літа. Спочатку з підвалу вигребли увесь непотріб, який десятиліттями тут нагромаджувався, а потім приступили до ретельної санітарної обробки. Для цього тричі білили стіни, і тепер тут свіже і чисте повітря. А в ці дні кипить будівництво. Все по-господарськи, добротно.

Як нині виглядає майбутнє сховище і музей-криївка, розповідає староста Олешинського округу Валентина Базилюк:

В укритті хлопці вже зробили бетонні сходи на вході. Але, за рекомендаціями ДСНС, насправді тут є вже два входи і дві кімнати, плюс санітарна зона, де будуть біотуалети. Дякуємо депутату від “Команди Симчишина” міської ради Володимиру Пекарському, який допомагає з усім, і сам працює на будівництві. Взагалі, Хмельницька міська рада і волонтери відразу відгукнулися і в усьому нам сприяють. В кімнаті, де буде сучасне укриття, вже спорудили його головну окрасу великий камін, де можна в будь-яку хвилину обігрітися. Зараз заносимо сюди дрова, перевіряємо тягу, робимо обшивку каміна. Завершуємо монтувати дві витяжки для вентиляції повітря. Вже провели електропроводку, є світло. А в другій кімнаті укриття буде наш музей-криївка. Це буде криївка з експонатами всіх віх нашої визвольної історії. А найбільше це часи Революції Гідності і сьогодення, бо ми і свідки, і учасники цих подій. А також буде історія села, історія Подільської землі, України, нашої нації. Діти мають знати наших лицарів славних, які над усе любили свою Україну: від козаків до нинішніх героїв. Патріотизм починається від любові до маленької батьківської хати, родини і до всього великого українсько народу.

А після перемоги в затишній кімнаті з великим каміном розташується затишна бандерівська кав’ярня, де лунатимуть пісня нашої боротьби і перемоги.

До речі, криївки вороги з московії так само ненавиділи, як і всіх українських патріотів. За архівними даними, впродовж 1946 року енкаведисти знищили понад дві з половиною тисячі криївок на Львівщині, понад 800 на Волині. На Хмельниччині діяли 10 груп УПА. Від листопада 1944 року до лютого 1945 року УПА на нашій території провела 79 антирадянських акцій, а підпільники діяли до початку 1950-х років. То ж криївки були в і наших подільських лісах, де повстанці переховувались від московських посіпак. В історії ніщо не минає безслідно, і нині українські криївки наново розповідають про силу і спадкоємність українського духу.

Тетяна Слободянюк

Back to top button