У селі Хмельницької громади толокою спорудили меморіал, присвячений героям-оборонцям України в російсько-українській війні

В Олешині, центрі старостинського округу Хмельницької тергромади, свято Покрови і День українських захисників і захисниць відзначили по-особливому: на узвишші Алеї пам’яті, яку висадили жителі громади та волонтери в 2018 році, відкрили меморіал, присвячений героям-оборонцям України в російсько-українській війні.

На передньому плані композиції — коліннопохила постать янгола-охоронця з воїнським мечем, яка символізує духовний захист українських героїв, що віддали життя за Україну. В центрі — уклінний козацький металевий хрест, прикрашений наскрізним орнаментом української вишивки. Увінчує меморіальну композицію така ж металева ажурна арка. Панахиду за убієнними та молитву за все Українське військо провів єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський ПЦУ Павло Юристий. “Нехай прагнення відстоювати свою волю та незалежність і надалі буде неодмінною рисою наших українців. Нехай переможною буде наша визвольна війна. Україна знає, хто її вірні захисники. Молимось за вас, воїни України!” — звернувся владика до військових, які взяли участь у відкритті меморіалу пам’яті. Ідея спорудити меморіал належить голові старостинського округу, волонтерці Валентині Базилюк. Її відразу підтримав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, а громадською толокою меморіал звели за неповних чотири тижні. “Жодної копійки з місцевого бюджету не витрачено на спорудження, — розповіла Валентина Базилюк. — Усі кошти, вся допомога — наших волонтерів, меценатів та благодійників. Я вже не перший рік виношувала мрію спорудити в Олешині духовний оберіг у пам’ять про наших українських захисників. Допомогла реалізувати цей проєкт волонтерка Наталія По- літико, директорка заводу з оброблення металів в Лезневому. А із заводським конструктором ми обговорили всі деталі. Найбільше я мріяла про янгола-захисника наших воїнів, він обов’язково мав бути з мечем. Такого на Поділлі немає, та й, можливо, в усій Україні”.

Як повідомила голова старостату, в п’яти селах округу нині захищають державу на фронті понад сто чоловіків. Дев’ятеро земляків віддали життя за Україну. “Найцінніше, що в нас є, це наші діти та Україна. Не віддамо її нікому. Маємо всі єднатися в її захисті, постійній допомозі нашим мужнім воїнам і вічно пам’ятати героїв, які життям заплатили за нашу свободу і рідну землю”, — йдеться в повідомленні з нагоди відкриття і освячення меморіалу пам’яті на фейсбук-сторінці Олешинської громади.

 Тетяна Слободянюк

Back to top button