У старостинському окрузі Хмельницької громади діти створили патріотичні мурали площею понад 300 метрів квадратних

В Олешині, центрі старостинського округу, за підтримки Хмельницької міської ради, відбулося свято “Моя родина — квітуча Україна”, приурочене одразу трьом особливим датам українського календаря: Дню Матері, Дню Героїв і Дню захисту дітей.Втім, ці пам’ятні дні лише календарно розмежовані в часі, бо насправді це триєдина, нерозривність сутність роду: мати, захисник, дитина. До відзначення і підготовки масштабного дійства були залучені не лише освітні та культурні заклади всіх п’яти сіл округу, а й школи міста, центр здорової молоді, волонтери. З-поміж старостинських округів міської громади Олешинський є, по суті, лідером національно-патріотичного виховання. Саме тут першими з’явились Алеї Небесної Сотні і Героїв російсько-української війни, саме на спільному в’їзді до сіл округу з’явився єдиний в Україні духовно-меморіальний комплекс “Сквер імені комбата УДА Андрія Гергерта і Героїв російсько-української війни” з каплицею Матері Божої, спорудження яких ініціювала староста Олешинського округу, волонтерка Валентина Базилюк і зуміла об’єднати активних патріотів не лише в межах округу, а й хмельничан, військовослужбовців, волонтерів, благодійників, представників духовенства.

І Олешин вкотре довів, що він незламний: адже терористична атака рашистів 13 травня завдала селам округу значних матеріальних збитків, і через те святкування 14 травня Дня матері, до якого громада готувались, довелось перенести: села оговтувались від вибухів. Втім, наміри ворога послабити українську стійкість знову виявились марними. Свято стало не лише патріотичним, хвилюючим, а й унікальним: його родзинка — понад 300 кв. м бетонної огорожі скверу ім. Андрія Гергерта, яку школярі навчальних закладів округу і міста протягом двох тижнів розмалювали патріотичними муралами.

Центр експозиції стінопису — дерево роду, на якому замість гілок різнокольорові відбитки дитячих долоньок, і це надзвичайно зворушливо. “До виготовлення муралів були залучені 17 шкіл та три ДНЗ, розмальовано 380 м2 бетонних плит в сквері пам’яті комбата Андрія Гергерта та усіх воїнів, які віддали життя за Україну”, — розповіла Валентина Базилюк.

Святкове дійство з концертом, підготовленим закладами культури і освіти округу, розпочалося після спільного молебня за матерів, дітей, Україну та наших героїв, які стоять на захисті наших кордонів та за тих, хто віддав життя за волю України. В програмі взяли участь діючі військовики та ветерани російсько-української війни, представники духовенства, керівництво Хмельницької міської ради та мешканці округу. Не минулося й без подарунків: м’ячі та солодощі отримала кожна школа за свій мурал. А олешинська волонтерка Валентина Блюхер а також БФ “Щедрик-Ведрик” подбали за солодку випічку для дітей.

Українська традиція, ідея єдиної нації, родинні цінності, прагнення до волі, шанування Бога — цими нитками прошитий генетичний код кожного справжнього українця. Такі коріння і крона нашого дерева роду.

Тетяна Слободянюк

Back to top button