У Стуфчинецькому ліцеї нове укриття

Зберегти життя і здоров’я дітей, створити для них безпечне середовище — вкрай важливе завдання, особливо нині, коли в країні третій рік триває повномасштабна війна. Тривожні звуки сирен попереджають про загрози і всі: учні, вчителі, працівники ліцею вже звичним маршрутом прямують до укриття.

В приміщенні Стуфчинецького ліцею Лісовогринівецької сільської ради донедавна було стаціонарне укриття, яке вміщало лише 50 осіб, через що у нашому закладі навчання відбувалося у змішаному форматі. Для запровадження повністю очного навчання необхідно було на території встановити модульне укриття, що й було успішно зроблено.

Модульне укриття у Стуфчинецькому ліцеї завдяки спільним зусиллям Лісовогринівецької сільської ради та підтримці спонсорів стало затишним і комфортним прихистком для ліцеїстів та нашого колективу.
Надійна залізобетонна захисна споруда складається із частин, які повністю закопуються під землю, та має два виходи. Будівництво модульного укриття тривало з серпня до жовтня 2023 року. Воно складається із восьми модульних бетонних блоків та розраховано на 160 осіб. Тут розміщено санітарну кімнату, проведено електроенергію, водопостачання та Інтернет. Укриття забезпечено вентиляцією. Для кожного класу виділено окремий модуль із різнокольоровими лавами для сидіння. Зверху укриття — метровий насип із землі.

 

Після повного облаштування укриття ми вирішили декорувати його стіни для психологічного комфорту здобувачів освіти та педагогічного колективу. Для зображень обрали самчиківський розпис — колоритний декоративний розпис із переважно рослинними орнаментами, яким прикрашали стіни, аби захистити себе від бід. Колись ця народна традиція поширилася із села Самчики по всьому Поділлі і Волині. Саме тому Романом Омеляном, митцем зі Львова, було обрано цю техніку виконання, що притаманна Подільському регіону.

Адміністрація ліцею, здобувачі освіти, педагоги та батьки висловлюють щиру подяку голові Лісовогринівецької сільської ради Віталію Гралюку за фінансування та облаштування укриття, керівництву регіонального управління ГК ЕНСЕЛКО у Хмельницькій області в особі керівника західного кластеру ГК ЕНСЕЛКО Олександра Огуя, заступника Анатолія Лисенка, керівнику земельної служби Олені Устименко, керівнику служби соціальної політики РУ ЕНСЕЛКО-Захід Олені Романенко за надані матеріали для оздоблення, а митцю Роману Омеляну — за художнє оформлення.


Дуже приємно, що в наш нелегкий час є люди, які завжди готові прийти на допомогу і роблять це від щирого серця. Тепер наші діти отримуватимуть якісні знання в безпечних умовах.

Олена Каштанова,
директор Стуфчинецького ліцею

Back to top button