У закладах освіти Хмельницької громади оновили меню

«А що на обід? Було смачно?»  Про це  щодня  запитують  всі  батьки  після традиційної фрази про уроки та оцінки в своїх школяриків. Тобто, якість харчування кожної дитини – така ж запорука успішного навчання, як   освіти загалом.

Реформа системи  харчування в освітніх закладах, спрямована на  виховання культури споживання, в основі якого здорова і корисна їжа,  сучасні технології приготування і модернізація харчоблоків, розпочалась в Україні у 2021 році. В Хмельницькій громаді  реформу впроваджували  поетапно. Спочатку  для  39 закладів придбали  сучасне кухонне обладнання, і водночас   розпочалась  ревізія меню їдалень. З нього  вилучали сосиски та іншу малокорисну їжу та пересолоджені  напої.  На оновлення мережі харчоблоків  міський бюджет виділив тоді понад 2 мільйони гривень. А загалом реформа  системи і мережі дитячого харчування  стала частиною  стратегії розвитку освіти громади на 2022-2026 роки. Закуплені  сучасні холодильники, марміти,  індукційні печі, духові шафи, тістомісильні машини, витяжні шафи, посудомийні машини та інше оснащення  в харчоблоках. Двічі на рік   департамент освіти та науки міської ради  проводить  низку семінарів та тренінгів для працівників харчоблоків, де кухарі  освоюють нові технології та сучасну техніку, вивчають перспективні  меню.

На початок  нинішнього навчального року харчоблоки знову поповнились  сучасним устаткуванням, на яке з міського бюджету виділено понад 2,1мільйона гривень. Традиційно оновлене сезонне меню для школярів і дошкільнят.  Восени до раціону дітей додали більше фруктів, овочів та соків. Згідно з харчовими нормами, фахівці департаменту освіти та науки оновлюють  меню чотири рази на рік, дотримуючись означених норм калорійності та поживності. І важливо, щоб харчування було не лише якісним, а й  смачним.

«На осінній період розроблено та затверджено нове меню ,  –  повідомила спеціалістка з харчування департаменту освіти та науки  міської ради Ольга Гура. – Ми затверджуємо його також у Держспоживслужбі. Меню відповідно збалансоване за калорійністю, щоб кожного дня  діти споживали необхідну кількість  білків, жирів та вуглеводів. Додали більше  сезонних овочів, фруктів та фруктових соків з обмеженою кількістю цукру. Це меню буде дійсне до кінця листопада».

У меню  прижилися й нові страви, які подобаються  дітям. Загалом, щоб  раціон учнів став більш збалансованим і різноманітним,  перелік  для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. Таке  меню розробили шеф-кухар Євген Клопотенко спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

У шкільній їдальні початкової школи №2, де цього року у харчоблоці  також оновили обладнання, а кухарі пройшли відповідні тренінги, харчуються майже 800 дітей. І, що важливо, страви обговорюють не лише фахівці, а й батьки.

«На кожних батьківських зборах  батьки обговорюють питання меню, і їхні зауваження враховуються при формуванні страв,– розповіла вчителька Анна Кушлак. – А оскільки все, справді, смачно, діти харчуються із задоволенням»

З грудня до  щкільного  меню додадуть  квашені овочі та сезонні фрукти. Також в їдальнях розширюють асортимент круп – від гречки до булгуру та кус-кусу. При цьому моніторять, які страви дітям подобаються більше.

« Окрім зустрічей  з батьками та  дітками, влаштовуємо дні здоров’я, навіть тематичні  –  дні  супу, фруктів, овочів,  –  каже Ольга Гура. –   Розповідаємо, чому важливі молочні,  м’ясні продукти і  як вони впливають  на здоров’я. Також практикуємо в дитячих садочках, де дітки вдома з батьками готують і показують фотозвіти, що корисне вони споживали».

Сніданки для учнів 1-4 класів, як і раніше,  безкоштовні. За кошти з бюджету громади забезпечили безоплатним харчуванням і  дітей пільгових категорій: з багатодітних та малозабезпечених сімей, учасників російсько-української війни та дітей полеглих героїв.

Яка вартість харчування  одного учня та вихованця дитсадка цього року? «27 гривень – це сніданок   для  школяра, також стільки ж  обід для  групи продовженого дня. Якщо діти пільгових категорій  відвідують ГПД , теж у межах 27-36  гривень, залежно від вартості продуктів. В садочку триразове харчування  –  49 гривень. Ціну становить  40 відсотків міського бюджету плюс 60 відсотків – кошти батьків»,  –  повідомила в.о. директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

Загалом за кошти бюджету громади безоплатно харчуються майже 24 тисячі учнів та понад 4 тисячі вихованців ДЗО.

Вікторія Катрич.

 

Back to top button