Удосконалені дрони з хмельницькою пропискою

Переможець “Битви стартапів-2023”, оголошеної Хмельницькою міською радою, отримав 250 тисяч гривень на реалізацію проєкту щодо серійного виготовлення FPV-квадрокоптерів.

У жовтні минулого року в Хмельницькому підбили підсумки чергового конкурсу “Битва стартапів”, у рамках якого визначили кращі бізнес-ідеї та виділили кошти на їхній розвиток. Призовий фонд склав один мільйон гривень. Журі визначило п’ять проєктів із-поміж 17, поданих на конкурс. Переможці й розділили призовий фонд — один мільйон гривень. Як зазначають у міськраді, журі надавало перевагу здебільшого підприємцям, які прагнуть своєю справою допомогти обороняти українську землю. Чотири переможці отримали грант на проєкти, покликані допомогти у боротьбі проти ворога.

Нині автор одного з цих проєктів створив FPV-дрон з вдосконаленими технічними характеристиками. Про це розповів міський голова Олександр Симчишин на власній сторінці у Фейсбуку. “Знову про дрони, але цього разу — виготовлені хмельничанами. Переможець “Битви стартапів”, яку ми провели у 2023 році, отримав 250 тисяч гривень на реалізацію свого проєкту щодо серійного виготовлення FPV-квадрокоптерів, що мають функцію регулювання потужності передавача та кращі ТТХ.

Крім придбання обладнання для налаштування та випробування дронів та комплектуючих для складання тестових зразків FPV-дронів, автор проєкту організував безкоштовне навчання військових пілотуванню FPV-дронів у школі FPV-дронів.

Кошторис проєкту склав 340 742,00 грн, з яких 250 000 грн — кошти, отримані від перемоги у “Битві стартапів” та 90 742,00 грн — власні кошти та кошти залучені від інших інвесторів.

Уже зараз маємо результати реалізації проєкту: перше — це квадрокоптер, який споживає 7-12А та може літати на більші відстані та/або нести більше вантажу. Працюють над масштабуванням до малосерійного виробництва. Друге — діюча школа операторів БПЛА, яка безкоштовно навчає військових.

І це тільки один із прикладів реалізації таких проєктів. Працюємо далі…Тримаймо стрій!” — зазначив міський голова.

Нагадаємо, конкурс бізнес-ідей “Битва стартапів” започаткований міською радою в 2020 році. Його мета – мотивувати хмельничан, які мають креативні ідеї для власного бізнесу, брати участь у подібних конкурсах, громадських ініціативах та програмах підтримки, щоб сприяти розвитку підприємництва та створенню нових робочих місць. Після повномасштабного вторгнення реалізація та підтримка бізнес-ініціатив спрямована головним чином на сприяння Силам оборони, зокрема на розвиток виробництва FPV-дронів та БПЛА в Хмельницькому.

Вікторія Катрич

Back to top button