Українська церква: подільська історія

У фондах музею історії міста Хмельницького з’явилося цінне поповнення — наукова праця “Подільське церковне історико-археологічне товариство в документах доби”. Це навчальний посібник із краєзнавчої серії “Студії з історії Поділля”. Автор дослідження — історик, кандидат історичних Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, відповідальний секретар обласної організації НСКУ Віктор Адамський.

Про унікальне поповнення розповіла директорка музею історії Галина Барабаш. “У книзі зібрані та проілюстровані важливі документи Подільського церковного історико-археологічного товариства з 1903 по 1919 роки. Для дослідників буде цікаво ознайомитися з поданим у книзі Статутом товариства та звітами за 1903-1914 роки. У цих документах — інформація про діяльність товариства та промовисті факти з життя Української церкви періоду УНР, важливої ролі помісної церкви, яку вбачала тодішня незалежна держава, — розповіла пані Галина. — Приміром, із цих документів дізнаємося, що в 1919 році на звернення Міністерства народної освіти УНР Рада Міністрів УНР призначила Подільському церковному історико-археологічному товариству щорічну державну допомогу в розмірі 5000 карбованців. А все тому, що члени Товариства на чолі з видатним істориком, дослідником Поділля, археологом Юхимом Сіцінським за роки своєї праці досягли значних результатів у вивченні та популяризації діяльності церкви рідного краю, починаючи з 1903 року. До речі, незмінним головою товариства був Юхим Сіцінський). І за час діяльності було видрукувано 12 томів “Трудів”, зібрана розкішна бібліотека стародруків і рідкісних книг, також подільські краєзнавці долучилися до охорони пам’яток старовини. У роки УНР тісно співпрацювали з Кам’янець-Подільським державним українським університетом, “Просвітою”. Промовистий факт: у 1919 році, під час перебування в Кам’янці-Подільському уряду Директорії УНР, почесними членами Товариства стали М.Петров, М.Грушевський, І.Огієнко, а дійсними членами — низка відомих українських науковців”.

Книга Віктора Адамського — у широкому читацькому доступі, і охочих ознайомитись з нею буде чимало: адже нині триває нова історія відродження Української помісної церкви, яку символізують нині масові переходи релігійних громад з-під юрисдикції московського патріархату до Православної церкви України.

Тетяна Руса

Back to top button