Укриття готується до …відкриття

У гімназії №19, що в мікрорайоні Ружична, завершують будівництво шкільного укриття. Здати об’єкт під ключ підрядник обіцяє до 1 жовтня. Вартість об’єкта — 37 млн грн. Кошти виділені з бюджету громади.

Приміщення розраховане на 350 осіб. 50 місць облаштують для дітей, які пересуваються на кріслах колісних. Для цього вже збудований окремий вхід із пандусом та поручнями. Споруджувати сховище почали торік наприкінці жовтня на території, де раніше був пустир. Вадим Мазур, виконроб підрядної будівельної компанії, розповів, що вирили котлован швидко, бо дно забудови було чистим, без комунікацій. “Із 28 жовтня 2023 року на постійній основі тут працюють від 18 до 25 осіб. Нині об’єкт на фінальній стадії здачі в експлуатацію, — каже виконроб. — Тут три входи, один з них із пандусом та поручнями. Важливо, що укриття збудоване за всіма сучасними вимогами до таких споруд: воно противибухове і протирадіаційне. Приміщення автономне, обладнане душовими, туалетами, ємкостями із запасами води, дизельними генераторами, що дає можливість перебувати тут в умовах відключення світла. В укритті є також медичний пункт для надання, за потреби, невідкладної допомоги”.

Гімназія №19 (раніше СЗОШ №19) — єдина у Ружичній. Цього року тут розпочали навчання 469 учнів. Це менше, ніж у попередні роки, адже 10-11 (ліцейних) класів тепер немає, як немає й змішаної форми навчання. Директорка гімназії Наталія Воронецька розповіла, що окремі класи навчались дистанційно, по тижнях: п’ять тижнів — очно, один — онлайн. Все тому, що місць у діючих ближніх укриттях на всіх не вистачало. “Укриттями у нас слугували три місця: шкільна їдальня для молодших учнів (щоб швиденько могли зібратися), підземний перехід на вул. Кам’янецькій, підлаштований під укриття, і в дитячому садочку — напівпідвальне приміщення на 50 осіб. Звичайно, незручно, оскільки потрібно було бігти у три місця, що робимо й досі, але очікуємо, що незабаром користуватимемося комфортним, сучасним укриттям”, — розповіла директорка.

Прямувати у різні місця під час сигналів тривоги нелегко, адже це три потоки дітей, які дорогою розпорошуються, та й у підземці холодно, некомфортно. Тож усі вже з нетерпінням чекають, коли шкільне сховище запрацює.

Нагадаємо, в Хмельницькій громаді у стані спорудження вісім укриттів у закладах освіти. “Наразі триває будівництво в СЗОШ №12, Шаровечківській ЗОШ, в ліцеї №6 та в гімназії №31 (колишня ЗОШ №13), а також в ЗДО №№18, 23”, — зазначив заступник директора департаменту освіти і науки з економічних питань Олександр Хмелівський. Наразі коригується проєкт будівництва укриття в ЗДО №15. Зазначимо, чотири укриття заплановано здати в експлуатацію до кінця 2024 року, решту — у 2025-ому.

Тетяна Руса

Back to top button