“Урбан Хаус” обрав енергію сонця

ОСББ “Урбан Хаус”, яке об’єднує мешканців 90 квартир 10-поверхівки на Озерній, першими у Хмельницькому стали учасниками енергозберігаючої програми “ГрінДім”, у рамках якої буде встановлена на даху будинку сонячна електростанція потужністю 15 кіловат.

Сонячна електростанція забезпечить безперебійне живлення для освітлення під’їзду та прибудинкової території під час тривалих відключень електроенергії. Згоду на участь у програмі дали 83 відсотків мешканців будинку. 70% вартості електростанції відшкодує держава, ще 30% — бюджет громади. Ті, хто проживають у будинку, оплатять лише виконання робіт. Такі умови державної програми “ГрінДім”.

За словами голови правління ОСББ Ірини Янчук, коли вимикається електроенергія, в будинку не працюють ліфт, а це, зауважимо, 10-поверхівка, системи відеоспостереження, доступу до паркінгу та до дитячого майданчика, освітлення на вулиці та в під’їздах. “Мешканці майже одностайно вирішили взяти участь у програмі від фонду енергоефективності “ГрінДім” та встановити на даху будинку сонячні батареї. Автономна електроенергія забезпечуватиме нам не лише комфорт, а й безпеку, а в майбутньому допомагатиме заощаджувати електроенергію в будинку і на території”. Нині в ОСББ визначаються з підрядником. “У нас є три підрядники, які побували в нас, побачили характеристики всього обладнання, обстежили дах, оцінили стан покрівлі. І до кінця місяця ми готуємося замовити і встановлювати панелі та обладнання для сонячної електростанції”, – повідомила голова правління.

Долучитись до програми “ГрінДім” пропонують мешканцям інших будинків, де створені ОСББ. За словами заступника міського голови, директора департаменту інфраструктури міста Василя Новачка, збори мешканців з цього питання провели ще у двох багатоквартирних будинках. Нині там також збирають підписи. “Завдання сонячних електростанцій — живити загальнобудинкові потреби, якщо є насоси — підкачувати воду, забезпечувати роботу індивідуального теплового пункту, загальнобудинкових мереж, освітлення. Це важлива потреба для тих будинків, де є дахові котельні. Світло взимку будуть вимикати, ми це прекрасно розуміємо, і якщо не буде надійного резервного живлення, в квартирах буде дуже холодно і некомфортно”.

Провели збори щодо встановлення на будинку сонячної електростанції у межах програми фонду енергоефективності у багатоповерхівці на вулиці Мазура, 18/2. Про це розповів голова ОСББ Олег Яроцький. “У нас у будинку немає тиску води від мереж водоканалу, тому стоїть своя насосна станція. Коли немає світла, в будинку немає води. Тому хочемо мати альтернативне живлення, щоб коли немає світла, будинок був хоча б з водою. Ми прораховували, що встановити сонячну електростанцію, то орієнтовно з квартири виходить приблизно 3 тисячі 300 гривень”, — розповів він.

На останній сесії міської ради в бюджеті передбачили 1 млн грн гривень на виконання програми підтримки ОСББ. “Вказану програму ми прийняли в 2020 році і зараз доповнили ще одним заходом програми Фонду енергоефективності “ГрінДім”. За цією програмою Фонду енергоефективності мешканці багатоповерхівок, де створено ОСББ, можуть встановити на дахах своєї багатоповерхівки сонячні панелі. Фонд відшкодовує нині 70% вартості сонячних панелей і необхідного обладнання. Без власне робіт”, — зазначила заступниця директора департаменту інфраструктури міста Наталя Вітковська. За її словами, ОСББ зможуть отримати на сонячні електростанції максимум мільйон.

Хмельницькою міською радою прийнято свої умови — це решта 30%, але не більше 300 тисяч гривень. Якщо вони візьмуть панелей, що стовідсотково коштують мільйон, їм відшкодують 700 тисяч в Фонді енергоефективності і ми решту 300 тисяч”, — розповіла заступниця департаменту інфраструктури міста.

Нагадаємо, за ініціативи міської ради у серпні майже 100 голів ОСББ зібралися на третій загальноміський форум, де обговорювали шляхи енергоефективності та ощадливого підходу до використання енергоресурсів в умовах війни. Учасники форуму мали можливість поспілкуватися зі спікерами-фахівцями у сфері енергозбереження та забезпечення якісної діяльності житлового багатоквартирного фонду, отримали нагоду скористатися програмами і змінами, прийнятими міською радою, державою. В першу чергу, це програма “ГрінДім”.

Співпраця між міською владою та ОСББ вже підтвердила свою ефективність. Так, з 2017 по 2024 роки з бюджету громади було виділено 30 млн грн на програми підтримки ОСББ. 26 ОСББ отримали відшкодування на впровадження заходів з енергоефективності та енергозбереження. Звісно, встановлювати чи ні сонячні батареї, це справа і вибір самих співвласників багатоквартирних будинків. Але реалії переконують: українська енергетична інфраструктура залишається постійним об’єктом ворожого знищення, а досвід блекауту змушує нас знаходити шляхи і ресурси для енерговиживання.

Тетяна Руса

Back to top button