В селах Хмельницької громади діти розмалювали будівлі самчиківським розписом

Поки урбаністичне  мистецтво муралів стрімко завойовує соціо-культурне середовище наших міст, зокрема Хмельницького, у селах громади вирішили довести, наскільки  українська автентика може нести  красу і позитив барвистої  народної символіки. Протягом липня вихованці гуртка образотворчого мистецтва Олешинського центру культури та дозвілля  прикрашали   самчиківським розписом стіни  закладів культури в  двох селах тергромади.

Цей вид    українського декоративно-ужиткового мистецтва насправді є унікальним. На власні очі його можна було побачити  ще у п’ятдесятих роках минулого століття. але з часом традиція розпису майже зникла. Друге життя  самчиківський розпис  отримав у 60-х роках ХХ століття. А зараз це автентичне диво набуло неабиякої популярності в Україні. На відміну від відомого петриківського розпису, самчиківському притаманні масивні  малюнки, яким властива легка незграбність  –  округлі елементи малюнку не під циркуль, щоб було видно руку народного майстра. Однак усталеного канону немає, проте є  обов’язкові елементи: колючки і безкінечник. Власне це й передали юні художники на величезних стінових полотнах. Тож відтепер рослинні візерунки мальовок  на фасадах  будинків культури в  Олешині та Іванківцях стануть не лише  окрасою, а й захистом і  оберегом, адже самчиківський розпис має традиційний сакральний зміст, який спирається на слов’янські вірування та етнічну культуру. Надихнула дітей на таку творчість – керівниця гуртка,  дизайнерка Марина Крисіна.

Нагадаємо, понад рік тому в селах Хмельницької ОТГ створили п’ять центрів  культури та дозвілля для мешканців 24 сіл громади. Ці заклади покликані задовільнити  потреби  жителів громади у самодіяльній творчості, організації відпочинку, дозвілля, відродження, збереження й розвитку національної народної творчості та мистецтва.

Тетяна Руса.

 

Back to top button