Важливий екологічний проект: у Хмельницькому завершується реконструкція трьох каналізаційних насосних станцій

У Хмельницькому завершується реконструкція трьох каналізаційних насосних станцій, яка здійснюється в рамках програми  модернізації систем водопостачання та водовідведення  інвестиційної платформи сусідства (NIP) в Україні.  Проект впроваджується міжнародною екологічною фінансовою корпорацією NEFCO в партнерстві з Європейським Союзом.

Програма модернізації систем водопостачання та водовідведення не охоплює все місто. В ній беруть участь лише три каналізаційні насосні станції, які забезпечують значний обсяг перекачування стічних вод та охоплюють великий район каналізування міста. Всі вони вже відпрацювали свій експлуатаційний та технологічний ресурс, а відтак і обладнання КНС, і трубопроводи знаходились в аварійному стані. Власними коштами провести реконструкцію каналізаційних станцій, замінити зношене обладнання енергоефективним та автоматизованим підприємству було не під силу. Відтак аби утримувати їх в робочому стані, доводилось витрачати чималі кошти. В 2019 році  МКП «Хмельницькводоканал» подало заявку для участі у програмі, відповідно до якої надається грантова підтримка програми модернізації водного сектору NIP Україна. В результаті відбору була заключена угоду між Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (NEFCO) та Хмельницькою міською радою на фінансування проекту. А вже наступного року в результаті тендеру було визначено переможця, з яким були укладені дві контрактні угоди: контракт на грантові та кредитні кошти НЕФКО і кошти співфінансування з міського бюджету.

Сьогодні реконструкція станцій  знаходиться на завершальній стадії. За словами керівника проекту Олексія Швеця, вже модернізували обладнання приймального грабельного відділення,  куди надходять стоки й де фільтрується великогабаритне сміття, яке люди скидають у туалети. Замінено механічне, технологічне, електричне обладнання та автоматику на сучасне устаткування з високими техніко-економічними показниками та встановлено нову вентиляційну систему. Це  дозволить економити 1,5 млн грн на рік,  продовжить термін експлуатації станцій більш ніж на 20 років, зменшить  викиди CO2 та  в рази полегшить роботу комунальників. Додатково за програмою проводяться зовнішні та внутрішні ремонтні роботи будівельних конструкцій.

«В умовах воєнного життя міст – це важливий екологічний проєкт, адже збій у роботі насосного обладнання може спричинити локальну екологічну катастрофу, забруднивши каналізаційними стоками ґрунти із ризиком подальшого потрапляння у ґрунтові води. Тому дуже важливо, аби обладнання на станціях було справне і могло працювати від генераторів, якими наразі обладнано станції на випадок аварійних та надзвичайних ситуацій», – каже керівник проекту.

Наразі залучені інвестиції є швидкоокупними, особливо в умовах економічної кризи, оскільки вартість енергоносіїв постійно зростає.

Євген Ковтун

Back to top button